Ciasteczka owsiane z białą czekoladą i żurawiną
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - słodkości (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- ⅓ szklanki oleju kokosowego/rzepakowego/słonecznikowego/rozpuszczonego masła
- ok. 50-90 g brązowego, drobnego cukru
- ok. 2-3 łyżki mleka
- 1 jajo
- ¼ szklanki poszatkowanej drobniej suszonej żurawiny
- ¼ szklanki drobno poszatkowanej białej czekolady
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 175-180 stopni C. Płatki mielimy na mąkę, nie musi być super miałka, powinna mieć widoczne kawałeczki płatków. Dodajemy do niej cukier, sól, proszek do pieczenia, żurawinę drobno pokrojoną i poszatkowaną czekoladę i mieszamy.
W osobnej miseczce łączymy jajo z mlekiem i pastą z wanilii. Do suchych składników dodajemy wybrany tłuszcz, (jeśli to masło, albo olej kokosowy, musi być rozpuszczony), mieszamy i dodajemy jajko z mlekiem. Mieszamy do czasu, aż masa zgęstnieje i będzie dobrze się lepić. Jeśli będzie zbyt sucha można dodać więcej mleka, ale nie za dużo, bo w trakcie pieczenia ciastka się mogą za mocno rozpłynąć. Odstawiamy na chwilę ciasto, tak by płatki miały szansę wchłonąć płyn.
W dłoniach formujemy kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego (czubata łyżka masy) i układamy na blaszce, spłaszczając. Ciastka się nie rozlewają na boki, więc odległość miedzy nimi nie musi być duża. Pieczemy ok. 15-20 minut, w zależności, jaki efekt chcemy uzyskać. Miękkie ciastka 15-17 minut, chrupiące zewnątrz i miękkie w środku 18-19 minut, wypieczone do 20-22 minut. Wszystko zależy od piekarnika oraz grubości ciastek. Studzimy na blaszce, następnie na kratce, zaraz po wyciągnięciu z pieca są bardzo miękkie.
Porady Mariety
- Mąka z płatków nie musi być miałka, powinny być widoczne kawałki płatków
- Można dowolnie mieszać ze sobą płatki, nie muszą być tylko owsiane, ale i żytnie, jaglane, orkiszowe etc. Można dosypać również płatków błyskawicznych.
- Masa musi mieć czas na wchłonięcie płynu, po dokładnym wymieszaniu dobrze jest odstawiać ciastko na kilka minut.
- Do formowania ciastek, tak by były równe można wykorzystać okrągłe foremki do wycinania ciastek, nałożyć do nich porcje ciasta i dociskając z góry uformować zgrabne placuszki. Staramy się dać im podobną wysokość, żeby równo się piekły.
- Żurawinę lub inne dodatki warto pokroić drobniej, dzięki czemu łatwiej będzie formować zgrabne ciasteczka.
- Samą masę można doprawić np. cynamonem, kardamonem, skórką z cytryny, pomarańczy, limonki, przyprawą korzenną etc.
- Czas pieczenia i temperatura zależy od piekarnika. Jeśli chcemy uzyskać ciasta miękkie, pieczemy 15-17 minut, chrupiące zewnątrz a miękkie w środku 17-19 minut, wypieczone i chrupiące w środku ok. 20-22 minuty.
- Zaraz po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie, należy pozostawić je na blaszce do wystudzenia, twardnieją stygnąc.
- Dobrze jest je wystudzić zupełnie na kratce.
- Przechowujemy je w szczelnie zamykanym pojemniku, bo chłoną wilgoć.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź