Ciasteczka owsiane z białą czekoladą i żurawiną

Ciasteczka owsiane z białą czekoladą i żurawiną
Oceń przepis:
46 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - słodkości (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • ⅓ szklanki oleju kokosowego/rzepakowego/słonecznikowego/rozpuszczonego masła
  • ok. 50-90 g brązowego, drobnego cukru
  • ok. 2-3 łyżki mleka
  • 1 jajo
  • ¼ szklanki poszatkowanej drobniej suszonej żurawiny
  • ¼ szklanki drobno poszatkowanej białej czekolady

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 175-180 stopni C. Płatki mielimy na mąkę, nie musi być super miałka, powinna mieć widoczne kawałeczki płatków. Dodajemy do niej cukier, sól, proszek do pieczenia, żurawinę drobno pokrojoną i poszatkowaną czekoladę i mieszamy.

W osobnej miseczce łączymy jajo z mlekiem i pastą z wanilii. Do suchych składników dodajemy wybrany tłuszcz, (jeśli to masło, albo olej kokosowy, musi być rozpuszczony), mieszamy i dodajemy jajko z mlekiem. Mieszamy do czasu, aż masa zgęstnieje i będzie dobrze się lepić. Jeśli będzie zbyt sucha można dodać więcej mleka, ale nie za dużo, bo w trakcie pieczenia ciastka się mogą za mocno rozpłynąć. Odstawiamy na chwilę ciasto, tak by płatki miały szansę wchłonąć płyn.

W dłoniach formujemy kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego (czubata łyżka masy) i układamy na blaszce, spłaszczając. Ciastka się nie rozlewają na boki, więc odległość miedzy nimi nie musi być duża. Pieczemy ok. 15-20 minut, w zależności, jaki efekt chcemy uzyskać. Miękkie ciastka 15-17 minut, chrupiące zewnątrz i miękkie w środku 18-19 minut, wypieczone do 20-22 minut. Wszystko zależy od piekarnika oraz grubości ciastek. Studzimy na blaszce, następnie na kratce, zaraz po wyciągnięciu z pieca są bardzo miękkie.

Porady Mariety

  • Mąka z płatków nie musi być miałka, powinny być widoczne kawałki płatków
  • Można dowolnie mieszać ze sobą płatki, nie muszą być tylko owsiane, ale i żytnie, jaglane, orkiszowe etc. Można dosypać również płatków błyskawicznych.
  • Masa musi mieć czas na wchłonięcie płynu, po dokładnym wymieszaniu dobrze jest odstawiać ciastko na kilka minut.
  • Do formowania ciastek, tak by były równe można wykorzystać okrągłe foremki do wycinania ciastek, nałożyć do nich porcje ciasta i dociskając z góry uformować zgrabne placuszki. Staramy się dać im podobną wysokość, żeby równo się piekły.
  • Żurawinę lub inne dodatki warto pokroić drobniej, dzięki czemu łatwiej będzie formować zgrabne ciasteczka.
  • Samą masę można doprawić np. cynamonem, kardamonem, skórką z cytryny, pomarańczy, limonki, przyprawą korzenną etc.
  • Czas pieczenia i temperatura zależy od piekarnika. Jeśli chcemy uzyskać ciasta miękkie, pieczemy 15-17 minut, chrupiące zewnątrz a miękkie w środku 17-19 minut, wypieczone i chrupiące w środku ok. 20-22 minuty.
  • Zaraz po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie, należy pozostawić je na blaszce do wystudzenia, twardnieją stygnąc.
  • Dobrze jest je wystudzić zupełnie na kratce.
  • Przechowujemy je w szczelnie zamykanym pojemniku, bo chłoną wilgoć.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA