Sernik nowojorski z malinami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Serniki
Składniki:
- Składniki:
- Wierzch:
- 300 g malin
- 100 g cukru
- 2 łyżki żelatyny
Spód:
- 150 g ciastek typu markizy (najlepiej z kakaowym nadzieniem)
- 75 g masła
Masa serowa:
- 900 g gładkiego twarogu śmietankowego
- 250 g cukru drobnego
- 200 ml śmietany
- 4 jaja M
- 2 żółtka
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki pasty z wanilii
- skórka z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do malaksera wrzucamy masło i pokruszone ciastka. Miksujemy na gruby żwirek i wykładamy nim spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki wrzucamy do miski miksera i miksujemy niezbyt długo, tylko do połączenia składników.
Tortownicę z kruchym spodem owijamy folią aluminową, tak by nie dostała się do ciasta woda. Wylewamy masę serową i ustawiamy całość w szerszym naczyniu, do którego wlewamy gorącą wodę na wysokość ok. ½ wysokości tortownicy z sernikiem.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy kolejne 80-90 minut, aż wierzch sernika będzie ścięty i sprężysty.
Wyłączamy piekarnik i studzimy ciasto przez 10 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie uchylamy drzwiczki i studzimy kolejne 10-15 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę malinową. Maliny zasypujemy cukrem i podgrzewamy, jak zaczną się rozpadać miksujemy blenderem. W razie potrzeby możemy całość przetrzeć przez sito.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy, aż napęcznieje. Przekładamy ją do gorącego musu, krótko podgrzewamy, aż całkowicie się rozpuści. Ciepłą masą malinową oblewamy ciasto i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wstawiamy sernik na noc do lodówki i podajemy schłodzony.
Przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki wrzucamy do miski miksera i miksujemy niezbyt długo, tylko do połączenia składników.
Tortownicę z kruchym spodem owijamy folią aluminową, tak by nie dostała się do ciasta woda. Wylewamy masę serową i ustawiamy całość w szerszym naczyniu, do którego wlewamy gorącą wodę na wysokość ok. ½ wysokości tortownicy z sernikiem.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy kolejne 80-90 minut, aż wierzch sernika będzie ścięty i sprężysty.
Wyłączamy piekarnik i studzimy ciasto przez 10 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie uchylamy drzwiczki i studzimy kolejne 10-15 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę malinową. Maliny zasypujemy cukrem i podgrzewamy, jak zaczną się rozpadać miksujemy blenderem. W razie potrzeby możemy całość przetrzeć przez sito.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy, aż napęcznieje. Przekładamy ją do gorącego musu, krótko podgrzewamy, aż całkowicie się rozpuści. Ciepłą masą malinową oblewamy ciasto i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wstawiamy sernik na noc do lodówki i podajemy schłodzony.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W