Mielone z ciecierzycy
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Dania dietetyczne
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy 400 g
- 1 ząbek czosnku
- garść melisy cytrynowej
- garść świeżego oregano
- 16 czarnych oliwek
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- 1 jajo
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsączamy na sicie, wrzucamy do malaksera. Melisę i czosnek drobno siekamy i wraz z listkami oregano, solą, pieprzem, sokiem z cytryny, oliwą oraz kolendrą dodajemy do ciecierzycy. Miksujemy na gładką pastę i ew. doprawiamy do smaku. Przekładamy do miski, dodajemy drobno poszatkowane oliwki i mieszamy. Wbijamy całe jajo, dokładnie łączymy składniki i jak masa wyjdzie zbyt rzadka podsypujemy ją bułką tartą. Formujemy kotleciki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut lub panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie. Podajemy z zimnym dipem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W