Boczniaki z tajską bazylią
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 300 g boczniaków lub świeżych grzybów shiitake
- olej
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1,5 łyżeczki cukru
- duża garść tajskiej bazylii
- czarny lub biały pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Czosnek i chili posiekać, z chili warto wyjąć pestki. Boczniaki lub shiitake pokroić na mniejsze kawałki wzdłuż blaszek.
Na dnie woka lub patelni lekko rozgrzać olej, dodać czosnek z chili i smażyć kilka sekund. Kiedy wszystko zacznie się smażyć dodać boczniaki i nie mieszać. Dopiero po kilkunastu sekundach zamieszać i pozwolić smażyć z drugiej strony.
Do lekko przesmażonych grzybów wlać obydwa rodzaje sosu sojowego, cukier i od tego momentu mieszać intensywnie. Kiedy sos odparuje wrzucić garść tajskiej bazylii, wymieszać i przełożyć na talerz. Podać posypane pieprzem.
Porady:
Sekretem tego dania jest niesamowicie intensywny balans smaku. Grzyby są intensywnie słodko – słone, wyraźnie pikantne i mają wspaniały aromat bazylii. Dobrze smakują z ryżem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź