Konfitura z cebuli
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory
Składniki:
- 1 kg czerwonej cebuli
- 3-4 łyżki cukru trzcinowego
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 garść żurawiny suszonej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 100 ml ciemnego octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- 2 listki laurowe
- 100-150 ml wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W rondelku rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy pokrojoną w półplasterki lub w piórka cebulę i na niedużym ogniu dusimy. Od razu doprawiamy solą, dzięki czemu cebula szybciej zmięknie, oraz dodajemy listki laurowe.
Gdy cebula zrobi się szklista dodajemy cukier, żurawinę i smażymy dalej. Podlewamy octem i odparowujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, podlewamy wodą. Doprawiamy całość solą, pieprzem i tymiankiem.
Konfiturę podajemy na ciepło lub zimno, idealnie komponuje się z serami, mięsem, pasztetami, ale również jako smarowidło do grzanek. Świetnie nadaje się do pasteryzowania. Niepasteryzowana wytrzyma w lodówce do 2 tygodni.
Gdy cebula zrobi się szklista dodajemy cukier, żurawinę i smażymy dalej. Podlewamy octem i odparowujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, podlewamy wodą. Doprawiamy całość solą, pieprzem i tymiankiem.
Konfiturę podajemy na ciepło lub zimno, idealnie komponuje się z serami, mięsem, pasztetami, ale również jako smarowidło do grzanek. Świetnie nadaje się do pasteryzowania. Niepasteryzowana wytrzyma w lodówce do 2 tygodni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W