Pieczone skórki z ziemniaków z dipem z naci marchewki
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Składniki:
- 8 ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- oliwa
Dip:
- ½ pęczka naci marchewki
- kilka orzechów
- ½ ząbka czosnku
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- 1 łyżka majonezu
- 2-3 łyżki gęstego jogurtu
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie szorujemy, suszymy i obieramy dość grubo. Skórki przekładamy do miski, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, tymiankiem, solą, pieprzem i wędzoną papryką. Układamy na płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, po tym czasie możemy zwiększyć temperaturę, by skórki mocniej przyrumienić.
Myjemy nać marchewki, przekładamy wraz z orzechami i czosnkiem do malaksera, doprawiamy solą, podlewamy oliwą i miksujemy na gęstą pastę. Następnie dodajemy majonez, jogurt, sok z cytryny i miksujemy. Podajemy schłodzony.
Myjemy nać marchewki, przekładamy wraz z orzechami i czosnkiem do malaksera, doprawiamy solą, podlewamy oliwą i miksujemy na gęstą pastę. Następnie dodajemy majonez, jogurt, sok z cytryny i miksujemy. Podajemy schłodzony.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W