Gruszki Piękna Helena

Gruszki Piękna Helena
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jan i Jakub Kuroniowie

Seria kulinarna:
Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 4 duże
  • dojrzałe gruszki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół laski wanilii
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml brandy
  • 4 łyżki uprażonych płatków migdałowych
  • 12 kulek lodów waniliowych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do rondla wlewamy 2 szklanki wody, sok z cytryny, dodajemy cukier i wanilię, gotujemy pod przykryciem 5 minut. Gruszki obieramy, pozostawiając ogonek, wydrążamy nasiona. Gruszki ustawiamy pionowo w syropie i gotujemy 10-15 minut. Gdy będą miękkie, wyjmujemy je, osączamy i studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rondelka wlewamy 3 łyżki wody, dodajemy masło, dolewamy czekoladę, wlewamy brandy i podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając. Na talerzach układamy po trzy gałki lodów waniliowych, w środek wstawiamy pionowo gruszkę, polewamy gorącym sosem czekoladowym. Wierzch posypujemy prażonymi płatkami migdałów.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA