Gruszki Piękna Helena
Oceń przepis:
Przygotował:
Jan i Jakub Kuroniowie
- Seria kulinarna:
- Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 4 duże
- dojrzałe gruszki
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół laski wanilii
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 50 ml brandy
- 4 łyżki uprażonych płatków migdałowych
- 12 kulek lodów waniliowych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do rondla wlewamy 2 szklanki wody, sok z cytryny, dodajemy cukier i wanilię, gotujemy pod przykryciem 5 minut. Gruszki obieramy, pozostawiając ogonek, wydrążamy nasiona. Gruszki ustawiamy pionowo w syropie i gotujemy 10-15 minut. Gdy będą miękkie, wyjmujemy je, osączamy i studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rondelka wlewamy 3 łyżki wody, dodajemy masło, dolewamy czekoladę, wlewamy brandy i podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając. Na talerzach układamy po trzy gałki lodów waniliowych, w środek wstawiamy pionowo gruszkę, polewamy gorącym sosem czekoladowym. Wierzch posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W