Deser lodowy bombe glacee

Deser lodowy bombe glacee
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery, Lody
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • litr lodów waniliowych dobrej jakości
  • 2 żółtka
  • 55 g cukru
  • 75 ml puree malinowego
  • 3 łyżki likieru malinowego
  • 125 ml gęstej śmietany

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wyłożyć formę do chleba folią, wypełnić w 3/4 lodami, nakryć i schłodzić do twardości. Następnie za pomocą noża i łyżki wydrążyć rowek w środku lodów, zachowując wygrzebaną część na później. Rowek ma mieć 3/4 długości foremki i po 2,5 cm od brzegu do ścianki formy. Ponownie zamrozić.
Wziąć metalową bądź szklaną misę. Nalać do garnka wody na kilka cm głębokości i zagotować na wolnym ogniu. W tym czasie utrzeć mikserem w misie żółtka z cukrem, aż staną się jasne i jedwabiste. Dodać puree i likier. Postawić miskę na garnku i ucierać, aż masa zgęstnieje i zwiększy objętość, ok. 10 minut. Powinna mieć konsystencję bitej śmietany. Zdjąć miskę znad pary i wstawić ją do naczynia z lodem. Ubijać do wystudzenia. Ubić śmietanę i delikatnie wmieszać do masy. Wyjąć lody z lodówki i wypełnić rowek masą malinową. Zakryć i odstawić do zamrażalnika do zupełnego zastygnięcia. Zmiękczyć zapas, pozostały po wydrążeniu rowka, i uzupełnić nim foremkę po brzegi. Znów zamrozić.

Serwowanie:
Odkryć formę. Owinąć jej spód ręcznikiem namoczonym w gorącej wodzie i odwrócić do góry nogami. Wytrząsnąć lody. Pokroić je lodem maczanym w gorącej wodzie. Zamrozić w porcjach do chwili podania. Można serwować z gęstym sokiem malinowym.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA