Ragu alla bolognese
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 750 g mielonej wołowiny
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka
- ok. 50 g pancetty, guanciale lub wędzonego boczku
- oliwa
- sól
- pieprz
- ok. 100 g koncentratu pomidorowego
- ok. 200 ml czerwonego wina
- ok. 200 ml bulionu, np. wołowego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka masła
- ok. 200 ml mleka
Do podania:
- pappardelle, parmezan, natka pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W wysokim rondlu podgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy mięso, na początku często mieszając, aż uzyska głęboki, brązowy kolor, a cała woda wyparuje z mięsa. Dorzucamy cebulę, seler i marchew pokrojone w drobną kostkę oraz pancettę, guanciale lub boczek, również pokrojone w kosteczkę. Przesmażamy dotąd, aż wytopi się tłuszcz z boczku, a warzywa nabiorą lekko rumianego koloru i odparuje nadmiar płynu.
Następnie dorzucamy listki laurowe, wlewamy wino i na dość dużym ogniu odparowujemy alkohol. Dorzucamy koncentrat pomidorowy, przesmażamy aż lekko zmieni kolor i się skarmelizuje. Wlewamy bulion, zmniejszamy gaz pod rondlem, przykrywamy go i dusimy przez ok. 3 h albo dłużej, stopniowo dolewając mleko. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżkę masła i serwujemy z ulubionym makaronem, obsypane parmezanem i poszatkowaną natką.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź