Jądra z czekolady i orzechów laskowych
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Męski weekend (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Przygotowanie:
Składniki kul
480 g orzechów laskowych prażonych z karmelem
120 g gorzkiej czekolady
200 g czekoladowego ryżu preparowanego
Składniki ganache
250 g czekolady mlecznej
175 g śmietany
50 ml cointreau
Składniki polewy
1 kg polewy czekoladowej
100-200 ml wody
200 g posiekanych orzechów laskowych
4 duże łyżki wazowe
4 mniejsze łyżki wazowe
Przygotowanie
W kąpieli wodnej roztopić orzechy prażone z karmelem i czekoladę. Wymieszać z ryżem preparowanym. Odłożyć w ciepłe miejsce.
Przygotowanie ganache
Doprowadzić śmietanę do wrzenia, wlać do czekolady, mieszać, aż się połączą. Dolać likier, wymieszać. Wypełnić mniejsze łyżki wazowe mieszanką. Postawić pionowo w lodówce, aż masa się zetnie.
Przygotowanie polewy
W rondlu roztopić polewę z wodą. Dodać orzechy, wymieszać i pozostawić w kąpieli wodnej.
Przygotowanie całego deseru
4 duże łyżki wazowe napełnić ryżem z czekoladą. Mniejszym odcisnąć w nich miejsce na czekoladowe kule. Wstawić do lodówki, żeby masa się ścięła. Z lodówki wyjąć mniejsze łyżki wazowe, zanurzyć na chwilę we wrzątku i wyjąć czekoladowe półkule. Skleić przy pomocy polewy i wstawić do lodówki, żeby się ścięły. Z lodówki wyjąć duże łyżki wazowe z masą ryżową. Wyjąć półkule z masy. Umieścić w dwóch mniejsze kule czekoladowe. Posmarować polewą czekoladową. Przykryć półkulami z masy ryżowej i skleić. Wstawić do lodówki, żeby się ścięły. Przed podaniem polać polewą czekoladową, jeszcze raz schłodzić w lodówce, posypać orzechami laskowymi i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W