Dip z bakłażana

Dip z bakłażana
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Ainsley Harriott

Seria kulinarna:
Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

  • 1 spory bakłażan
  • sok z połówki cytryny
  • kilka łyżek oliwy
  • rozgnieciony ząbek czosnku
  • szczypta mielonego kminu
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka gęstego jogurtu dobrej jakości (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bakłażan ponakłuwać widelcem i opiekać na grillu lub w piekarniku 20-30 minut, aż skórka zmarszczy się, ściemnieje i zacznie odchodzić. Opieczony bakłażan przekroić i łyżką wyjąć upieczony miąższ, przełożyć do moździerza lub miski. Rozetrzeć z oliwą i sokiem z cytryny na pastę, dodać rozgnieciony czosnek, kmin, natkę, ewentualnie jogurt, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Mus z bakłażana można podawać np. do opieczonego na grillu chlebka pita.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA