Gianduja
Oceń przepis:
80 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 400 g gorzkiej czekolady 70%
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • ok. 200 ml oliwy (uwaga! nie może to być oliwa extra virgin)
  • ok. 150 g orzechów laskowych bez skórki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Orzechy układamy na blasze do pieczenia i podpiekamy w piecu nagrzanym do 180 stopni przez ok. 6-7 minut, aż zaczną pachnieć i lekko się przyrumienią. Następnie po wystudzeniu ucieramy je na żwirek np. w malakserze (robimy to pulsacyjnie, nie chcemy zrobić pasty!).

Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jak będzie płynna ściągamy ją wraz z garnkiem z gazu (miska z czekoladą nadal pozostaje na rondlu z wodą). Przesiewamy do czekolady cukier puder i dokładnie mieszamy, cukier powinien się rozpuścić w czekoladzie. Dodajemy sól i mieszamy. Następnie stopniowo dolewamy oliwę, a na koniec mieszamy całość ze startymi orzechami.

Podajemy na ciepło, lub po wystudzeniu. Może służyć jako dodatek do deseru lub występować solo. Przechowujemy krem w słoiku w lodówce do 6 tygodni. Po przestudzeniu lekko stężeje.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA