Gianduja
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery, Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 400 g gorzkiej czekolady 70%
- szczypta soli
- 100 g cukru pudru
- ok. 200 ml oliwy (uwaga! nie może to być oliwa extra virgin)
- ok. 150 g orzechów laskowych bez skórki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Orzechy układamy na blasze do pieczenia i podpiekamy w piecu nagrzanym do 180 stopni przez ok. 6-7 minut, aż zaczną pachnieć i lekko się przyrumienią. Następnie po wystudzeniu ucieramy je na żwirek np. w malakserze (robimy to pulsacyjnie, nie chcemy zrobić pasty!).
Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jak będzie płynna ściągamy ją wraz z garnkiem z gazu (miska z czekoladą nadal pozostaje na rondlu z wodą). Przesiewamy do czekolady cukier puder i dokładnie mieszamy, cukier powinien się rozpuścić w czekoladzie. Dodajemy sól i mieszamy. Następnie stopniowo dolewamy oliwę, a na koniec mieszamy całość ze startymi orzechami.
Podajemy na ciepło, lub po wystudzeniu. Może służyć jako dodatek do deseru lub występować solo. Przechowujemy krem w słoiku w lodówce do 6 tygodni. Po przestudzeniu lekko stężeje.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź