Grillowana wieprzowina z makaronem i bulionem kokosowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 duża polędwiczka wieprzowa, pokrojona w cienkie plastry po przekątnej
- sól i pieprz czarny
- świeże liście kolendry do dekoracji
Marynata:
- 5 łyżek chutneya z daktyli i tamaryndowca (kupionego w sklepie lub domowej roboty)
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 3 łyżeczki startego czosnku
Bulion kokosowy:
- 1 łyżka nasion gorczycy
- 16-18 liści curry
- 1 duża cebula, pokrojona
- 25 g imbiru, drobno pokrojonego w słupki
- 4 duże ząbki czosnku, posiekane
- 1 mała czerwona papryka, drobno krojona
- 1 mały chińska czerwona chili, drobno krojona
- 400 ml mleczka kokosowego
- 400 ml bulionu z kurczaka
- 1 łyżeczka garam masala
8 bambusowych wykałaczek, nasączonych w wodzie przez 30 minut
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki marynaty, dodaj 1 łyżkę oleju i 1 łyżeczkę soli, aż cukier się rozpuści. Pokrój wieprzowinę po skosie w centymetrowe plastry i włóż do niemetalowej miski. Dodaj marynatę i zostaw. W tym czasie zrób bulion.
Rozgrzej pozostały olej w dużym rondlu. Dodaj nasiona gorczycy. Kiedy przestaną strzelać, dodaj liście curry, cebulę, papryczki, resztę przypraw i gotuj na średnim ogniu, aż wszystko zmięknie. Dodaj imbir i czosnek i gotuj przez 1-2 minuty, mieszając dość często i dodając wodę, jeśli czosnek przylgnie do dna. Dodaj chili, mleczko kokosowe, bulion, garam masal i gotuj przez 10 minut. Spróbuj, dodaj sól i pieprz wedle uznania.
Rozgrzej grill w piekarniku i ustaw kratkę na górnym poziomie. Nabij wieprzowinę na wykałaczki, połóż na kratce i grilluj po 2-3 minuty z każdej strony.
Polej bulionem ryż, połóż na nim kolendrę, wykałaczki z mięsem i serwuj.
Rozgrzej pozostały olej w dużym rondlu. Dodaj nasiona gorczycy. Kiedy przestaną strzelać, dodaj liście curry, cebulę, papryczki, resztę przypraw i gotuj na średnim ogniu, aż wszystko zmięknie. Dodaj imbir i czosnek i gotuj przez 1-2 minuty, mieszając dość często i dodając wodę, jeśli czosnek przylgnie do dna. Dodaj chili, mleczko kokosowe, bulion, garam masal i gotuj przez 10 minut. Spróbuj, dodaj sól i pieprz wedle uznania.
Rozgrzej grill w piekarniku i ustaw kratkę na górnym poziomie. Nabij wieprzowinę na wykałaczki, połóż na kratce i grilluj po 2-3 minuty z każdej strony.
Polej bulionem ryż, połóż na nim kolendrę, wykałaczki z mięsem i serwuj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W