Krem z buraków - Monika Błotnicka

Krem z buraków - Monika Błotnicka
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4

Składniki:

Do przybrania:

Krem chrzanowy:

  • 1 - 3 łyżki chrzanu utartego świeżego (mniej) lub ze słoika (więcej)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 100 ml śmietany kremówki ubitej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ubijam śmietanę i dodaję do niej wszystkie składniki, wkradamy do lodówki. W rondlu podgrzewam oliwę, dodaję cebulę i szczyptę soli morskiej, smażę przez około 10 min. Dokładam czosnek, kolendrę, kapustę, buraki i wlewam wywar. Dodaję pomidory i miód lub słód buraczany, ocet balsamiczny. Gotuję na wolnym ogniu przez około 25 minut. Czekamy aż zupa ostygnie, a następnie przecieramy ją partiami np. blenderem. Podaję z łyżką sosu chrzanowego, kolendrą świeżą i świeżo mielonym pieprzem – na ciepło.
Na zimno mogę podać z plastrami ananasa pokrojonymi w drobną kostkę ze świeżą kolendrą.
Zupę na gorąco można podawać z ziołowymi mufinakmi lub rożkami z pietruszką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA