Półkruchy kulebiak z farszem z kapustą i grzybami
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo, Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Ciasto:
- 360 g mąki pszennej tortowej typ 500
- 150 g masła, schłodzonego, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka soli
- 5-6 łyżek zimnej wody
- 1 jajko
Farsz:
- 60 g grzybów, (np. borowiki, podgrzybki)
- 200 g kapusty kiszonej, bez zalewy
- 200 g kaszy gryczanej
- 50 g masła
- 1 cebula, obrana i drobno posiekana
- 1 mała marchewka, starta na tarce
- 50 g pietruszki, starta na tarce
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- orzechy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać łyżeczkę soli i uformować kopiec. Dodać masło i szybko zagnieść ciasto, dodając po łyżce wody. Gdy ciasto będzie jednolite i elastyczne, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 min. W tym czasie przygotować farsz.
Farsz:
Na patelni na maśle zeszklić cebulę, następnie dodać marchewkę i pietruszkę. Poddusić całość, dodać namoczone grzyby, ugotowana kapustę, ugotowaną kaszę gryczaną. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić całość przez kilkanaście minut, mieszając raz na jakiś czas. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na placki o grubości około 1 mm.
Na jednym z ciast ułożyć farsz. Wystające ciasto poza farsz posmarować roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu ułożyć drugie ciasto. Dokładnie dopasować do farszu.
Nadmiar ciasta obciąć nożem i jego tępą końcówką docisnąć boki, aby się skleiły i powstał ładny wzór. Z odkrojonego ciasta można wykonać dekoracje np. kwiaty, liście.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 30 min, aż ciasto będzie złoto-brązowe.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź