Kartacze z mięsem
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Ciasto:
- 2 kg ziemniaków
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Sól
Farsz:
- 500 g surowego, zmielonego mięsa wieprzowego, dobrze jeśli będzie tłuste
- ½ szklanki suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
Do podania:
- skwarki z cebulką, pietruszka, gęsta śmietana
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Grzyby namaczamy na noc, a następnie odsączamy i kroimy bardzo drobno. Cebulkę szatkujemy drobno i przesmażamy na maśle, jak zmięknie i się zeszkli, dodajemy do niej grzyby i smażymy razem. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy do miski.
Mięso mielone przekładamy do grzybów z cebulą, dodajemy sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy dokładnie dłońmi i odkładamy na czas przygotowania ciasta.
Ziemniaki dzielimy na trzy części, jedną gotujemy w mundurkach, a pozostałe ścieramy na tarce na bardzo drobnych oczkach lub miksujemy w malakserze. Odciskamy ja sicie przykrytym gazą, staramy się wycisnąć ile się da wody z ziemniaków. Wodę odstawiamy, aż oddzieli się skrobia, którą dodajemy do ziemniaków.
Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Razem z surowymi ziemniakami, mąką ziemniaczaną i 1 łyżeczką soli wyrabiamy na gładkie ciasto.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, doprawiamy ją solą. Z ciasta ziemniaczanego odrywamy spory kawałek, formujemy na dłoniach placek i nakładamy na środek sporą łyżkę farszu. Zlepiamy nadając kształt podłużnego kartacza.
Gotujemy partiami w wodzie, która nie gotuje się zbyt mocno. Po ok 15 minutach kluska powinna być gotowa. Podajemy okraszone cebulką, cebulką ze skwarkami lub ze śmietaną i nacią pietruszki.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź