Farfalle ze śmietaną i grzybami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Dania z grzybów
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu farfalle
- pół posiekanej cebuli
- 150 g pancetty
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 250 g masła
- pęczek tymianku cytrynowego
- oliwa
- pół filiżanki białego wina
- 3 opakowania różnych odmian pieczarek
- 1 opakowanie boczniaków
- 1 opakowanie shiitake
- 1 litr śmietany
- 250 g sera taleggio
- sól i pieprz
- pęczek posiekanego szczypiorku
- 2 liście szałwii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrojoną pancettę podsmażyć na oliwie z cebulą i czosnkiem. Grzyby pokroić na dowolne kawałki i wrzucić na stopioną połowę masła. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać tymianek. Powoli wlać wino i śmietanę. Gotować na małym ogniu, aż grzyby będą miękkie. W garnku stopić resztę masła, wrzucić makaron, dodać sól, pieprz, szczypiorek i szałwię. Dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do garnka z sosem. Posypać startym serem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grzybów
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W