Grillowane boczniaki z miętą i trawą cytrynową
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie, Dania z grzybów
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- 250 g boczniaków
- szczypta czarnego pieprzu
- szczypta soli
- szczypta cukru trzcinowego
- 1 łyżka oleju
Sos:
- 1,5 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- ½ łyżeczki ciemnego sosu sojowego, opcjonalnie
- ½ łyżeczki cukru trzcinowego
- szczypta chili
Dodatki:
- 2 szalotki
- ½ trawy cytrynowej, jak najbardziej miękka i jędrna część
- 1 - 2 łyżeczki prażonego ryżu
- po małej garści posiekanej mięty, kolendry i szczypioru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać grilla lub patelnię grillową. Boczniaki pokroić na cienkie kawałku wzdłuż blaszek, wrzucić do dużej miski i porządnie wymieszać z pieprzem, solą, cukrem oraz olejem. Tak przygotowane wysypać na grilla lub patelnię i grillować do momentu, aż zrobią się złote – czyli około 5 - 6 minut na dobrze rozgrzanej patelni.
Wymieszać składniki sosu oraz posiekać trawę cytrynową, szalotkę i zioła.
Zgrillowane boczniaki przełożyć z powrotem do miski, w której były nacierane olejem i dodać sos oraz wszystkie przygotowane dodatki. Dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz, na wierzchu obsypać dodatkową szczyptą prażonego ryżu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grzybów
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W