Sałatka z tuńczyka

Sałatka z tuńczyka
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Maderę (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki

Składniki:

  • 30 dag tuńczyka pokrojonego w 1 cm plastry
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 świeże marakuje
  • 4 małe pieczarki
Puree z batata:
ugotowany batat
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki kwaśnego jogurtu
  • sól
Sos:
  • 2-3 marakuje
  • łyżka ostu winnego
  • 2 łyżki miodu
Dodatkowo:
  • plastry pomidora
  • plastry awokado
  • świeża roszponka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni podgrzej sos teriyaki, sok z limonki i ziarenka z dwóch marakui. Dorzuć tuńczyka pokrojonego w plastry o szerokości 1 cm. Podgrzewaj w sosie około 2 minuty z każdej strony. Tuńczyk ma być lekko surowy. Podczas gotowania dodaj oczyszczone kapelusze pieczarek. Wyjmij tuńczyka na talerz i przestudź. Pieczarki jeszcze chwile podgrzewaj w sosie, aż sos się zredukuje. Odstaw.

Do ugotowanego batata dodaj jogurt, sok z limonki i sól do smaku. Całość zblenduj na puree o jednolitej konsystencji.

Przygotuj sos. Przekrój marakuje na pół, wydrąż środek i przeciśnij przez sitko. Wymieszaj z octem winnym i miodem.

Puree rozsmaruj po talerzu. Na środku rozsyp roszponkę, a następnie według własnej artystycznej wizji rozłóż pozostałe składniki. Tuńczyka poszarp na kawałki. Polej vinegretem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA