Sałatka z tuńczyka
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Maderę (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
Składniki:
- 30 dag tuńczyka pokrojonego w 1 cm plastry
- 3 łyżki sosu teriyaki
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 świeże marakuje
- 4 małe pieczarki
Puree z batata:
ugotowany batat
- 3 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki kwaśnego jogurtu
- sól
Sos:
- 2-3 marakuje
- łyżka ostu winnego
- 2 łyżki miodu
Dodatkowo:
- plastry pomidora
- plastry awokado
- świeża roszponka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni podgrzej sos teriyaki, sok z limonki i ziarenka z dwóch marakui. Dorzuć tuńczyka pokrojonego w plastry o szerokości 1 cm. Podgrzewaj w sosie około 2 minuty z każdej strony. Tuńczyk ma być lekko surowy. Podczas gotowania dodaj oczyszczone kapelusze pieczarek. Wyjmij tuńczyka na talerz i przestudź. Pieczarki jeszcze chwile podgrzewaj w sosie, aż sos się zredukuje. Odstaw.
Do ugotowanego batata dodaj jogurt, sok z limonki i sól do smaku. Całość zblenduj na puree o jednolitej konsystencji.
Przygotuj sos. Przekrój marakuje na pół, wydrąż środek i przeciśnij przez sitko. Wymieszaj z octem winnym i miodem.
Puree rozsmaruj po talerzu. Na środku rozsyp roszponkę, a następnie według własnej artystycznej wizji rozłóż pozostałe składniki. Tuńczyka poszarp na kawałki. Polej vinegretem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź