Chili con carne z nachosami i awokado

Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, obiad (odc. 3)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (mix wołowego i wieprzowego)
- 2 cebule
- kilka plastrów wędzonego boczku
- puszka czarnej fasoli
- 2 papryki czerwone
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 g pomidorów z puszki
- szklanka bulionu
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 czerwone chili
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- pęczek kolendry
- zest i sok z limonki
- sól
- łyżka syropu z agawy
- 4 łyżki oleju
Guacamole:
- 2 awokado
- sok z limonki
- 1 soczysty pomidor
- ⅓ czerwonej cebuli
- sól
Do podania:
- nachosy lub upieczone tortille pszenne
- kilka łyżek kwaśnej śmietany
- świeża kolendra
- limonka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Po chwili dodajemy posiekany boczek, czosnek, posiekane chili, paprykę wędzoną oraz roztarty w moździerzu kmin rzymski.
Gdy baza się podsmaży, przekładamy ją do miseczki, a do garnka wrzucamy mięso. Ma ono złapać głęboki kolor i karmelizację. Pod koniec smażenia przerzucamy cebulową bazę z powrotem do garnka oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość smażymy kilka minut, a następnie dodajemy pomidory z puszki i bulion. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 45 minut.
Przygotowujemy guacamole. Cebulę siekamy w małą kosteczkę, a następnie płuczemy na sitku, aby pozbyć ją nadmiernej ostrości. Awokado obieramy, miąższ rozgniatamy widelcem. Pomidora kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy sokiem z limonki oraz solą.
Na ostatnich 10 minut gotowania chili dodajemy pokrojoną paprykę oraz odsączoną z zalewy i przepłukaną czarną fasolę. Gotowe danie doprawiamy solą, syropem z agawy, posiekaną kolendrą, sokiem z limonki.
Podajemy w głębokim talerzu z 2 łyżkami guacamole, łyżką kwaśnej śmietany, garścią kolendry, łódeczką limonki i upieczonymi tortillami lub nachosami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź