Chili con carne z nachosami i awokado

Chili con carne z nachosami i awokado
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, obiad (odc. 3)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (mix wołowego i wieprzowego)
  • 2 cebule
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • puszka czarnej fasoli
  • 2 papryki czerwone
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 g pomidorów z puszki
  • szklanka bulionu
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 czerwone chili
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • pęczek kolendry
  • zest i sok z limonki
  • sól
  • łyżka syropu z agawy
  • 4 łyżki oleju
Guacamole:
  • 2 awokado
  • sok z limonki
  • 1 soczysty pomidor
  • ⅓ czerwonej cebuli
  • sól
Do podania:
  • nachosy lub upieczone tortille pszenne
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany
  • świeża kolendra
  • limonka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Po chwili dodajemy posiekany boczek, czosnek, posiekane chili, paprykę wędzoną oraz roztarty w moździerzu kmin rzymski.

Gdy baza się podsmaży, przekładamy ją do miseczki, a do garnka wrzucamy mięso. Ma ono złapać głęboki kolor i karmelizację. Pod koniec smażenia przerzucamy cebulową bazę z powrotem do garnka oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość smażymy kilka minut, a następnie dodajemy pomidory z puszki i bulion. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 45 minut.

Przygotowujemy guacamole. Cebulę siekamy w małą kosteczkę, a następnie płuczemy na sitku, aby pozbyć ją nadmiernej ostrości. Awokado obieramy, miąższ rozgniatamy widelcem. Pomidora kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy sokiem z limonki oraz solą.

Na ostatnich 10 minut gotowania chili dodajemy pokrojoną paprykę oraz odsączoną z zalewy i przepłukaną czarną fasolę. Gotowe danie doprawiamy solą, syropem z agawy, posiekaną kolendrą, sokiem z limonki.

Podajemy w głębokim talerzu z 2 łyżkami guacamole, łyżką kwaśnej śmietany, garścią kolendry, łódeczką limonki i upieczonymi tortillami lub nachosami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA