Pieczone jabłka z selerem i orzechami
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- Jesienne ATELIER SMAKU (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
Składniki:
- 4 jabłka
- 10 dag selera
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 4 połówki orzechów włoskich
- plaster sera pleśniowego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju i 1 łyżeczka cynamonu do smarowania jabłek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obrany seler ucieramy na grubej tarce i smażymy na oleju sezamowym z pieprzem ziołowym oraz sosem sojowym przez kilka minut na małym ogniu. W jabłkach wydrążamy gniazda nasienne i smarujemy je olejem wymieszanym z cynamonem. Wypełniamy je pastą selerową. Na wierzchu kładziemy kawałek sera pleśniowego i połówkę orzecha włoskiego. Wkładamy na blaszce do piekarnika i pieczemy ok. 20 min w temp. 180 stopni C. Podajemy z chutneyem śliwkowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W