Brownie
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - słodkości (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Brownie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 400 g czekolady (gorzkiej połączonej z mleczną lub samej gorzkiej)
- ¼ łyżeczki soli
- 6 jaj rozmiar M
- 230 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka cukru brązowego (opcjonalnie, można zamienić na cukier biały)
- pasta z wanilii (opcjonalnie)
- 1 szklanka mąki
- ½ szklanki kakao
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Masło wraz z czekoladą i solą rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy cały czas do połączenia składników, tak by otrzymać gęstą, lśniącą i gładką pastę czekoladową.
Do miski przesypujemy cukier i dodajemy jaja, robimy to stopniowo, jedno jajko, mieszamy rózgą, następnie kolejne, mieszamy itd. Dodajemy pastę z wanilii i wlewamy przestudzoną czekoladę. Następnie przesiewamy mąkę z kakao i za pomocą szpatułki mieszamy dokładnie do połączenia składników.
Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Wierzch ciasta powinien być lśniący i gładki, wnętrze wilgotne i lekko ciągnące. Patyczek wbity w ciasto może być lepki, ale bez śladów surowego ciasta. Studzimy brownie i kroimy na mniejsze kawałki.
Porady Mariety:
- Masło można rozpuścić osobno i gorącym zalać czekoladę, odstawić na 1-2 minuty i dokładnie wymieszać. Można równie oba składniki rozpuścić w kąpieli wodnej j.w.
- Część cukru można zastąpić cukrem trzcinowym, ciasto będzie miało lekko karmelowy posmak
- Koniecznie należy dodać szczyptę soli do ciasta, to znacznie podbije smak czekolady
- Do ciasta można dodać skórkę z pomarańczy, zmielone na gruby żwirek orzechy, bakalie etc.
- Bardzo często do ciasta dodaję 1-2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy w pudrze, lub granulowanej ale rozrobionej z odrobiną wody, to nadaje lekko wytrawnego posmaku.
- Pastę z wanilii można pominąć.
- Nie należy zbytnio napowietrzać jaj, nie robimy biszkoptu tylko zakalcowate, gliniaste ciasto, nie powinno w trakcie pieczenia rosnąć, ma pozostać niskie i płaskie.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź