Karmelowe brownie

Karmelowe brownie
Oceń przepis:
81 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Brownie

Składniki:

  • 200 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej, karmelowej czekolady
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 4 jaja
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
Polewa:
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 g białej czekolady karmelowej
  • 50 g lekko solonych orzeszków arachidowych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy masło i gorzką czekoladę. Dolewamy do niej kawę rozpuszczoną w łyżkach ciepłej wody oraz wsypujemy kakao. Jak masa się połączy, odstawiamy całość na krótko do lekkiego przestudzenia.
W osobnej misce podbijamy lekko jaja z cukrem, solą i pastą z wanilii. Dolewamy ciepłą masę czekoladową i łączymy rózgą. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i pokrojoną białą czekoladę. Łączymy delikatnie tak, by pozbyć się wszystkich grudek mąki. Wylewamy ciasto na małą formę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe brownie powinno być mokre, lekko klejące w środku, wierzch powinno mieć zwarty, lekko kruchy. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane polewą czekoladową np. taką: śmietankę i połamaną czekoladę przekładamy do rondelka. Podgrzewamy krótko i odstawiamy na 2 minuty. Następnie za pomocą rózgi lub mieszadła łączymy na gładką polewę. Orzeszki kroimy drobniej. Ciepłą masą z białej czekolady oblewamy ciasto i obsypujemy orzeszkami. Pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA