Mus czekoladowy z wiśniową żelką i kukurydzianą chrupką

Mus czekoladowy z wiśniową żelką i kukurydzianą chrupką
Oceń przepis:
64 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - słodkości (odc. 4)
Trudność:
średnie

Składniki:

  • 200 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub połączenie obu
  • 45 ml kremówki (śmietanka 30-36%)
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 4 jaja rozmiar L
Kukurydziana chrupka:
  • 100 g płatków kukurydzianych
  • 120 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka masła orzechowego
Żelka wiśniowa:
  • 200 g wiśni w żelu lub dżemu wiśniowego
  • ok. 6 g żelatyny
Do dekoracji:
  • świeże owoce: maliny, borówki, jeżyny
  • miechunka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody.

Wiśnie w żelu lub dżem podgrzewamy, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia, wylewamy do formy wyłożonej folią spożywczą. Po stężeniu żelkę wiśniową wycinamy rantem o odpowiedniej średnicy.

Płatki kukurydziane kruszymy, czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy płatki z czekoladą i masłem orzechowym, formujemy na kształt okrągłego ciastka o nieco większej średnicy niż forma silikonowa.

Czekoladę do musu przekładamy do miseczki, dodajemy sól i kremówkę. Całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do chłodnej czekolady dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy, aż masa będzie lśniąca. Białka ubijamy na , następnie dosypujemy stopniowo cukier, ubijamy na sztywno.

Do masy czekoladowej dodajemy ok. ubitych białek, delikatnie mieszamy i dodajemy kolejną porcję piany z białek. Znów mieszamy delikatnie i dodajemy pozostałe białka. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie.

Do formy silikonowej wlewamy na spód małą porcję musu, wkładamy żelkę, uzupełniamy musem i wyrównujemy wierzch. Wypełnioną formę wstawiamy na noc do zamrażarki. Wyciągamy mus z formy, kładziemy go na kukurydzianej chrupce, dekorujemy owocami i serwujemy.

Porady Mariety:

  • Mus czekoladowy przygotowujemy z jajek możliwie najświeższych i koniecznie dokładnie wymytych; jajka nie podlegają obróbce termicznej – to kwestia bezpieczeństwa.
  • Miska na kąpiel wodną nie powinna dotykać powierzchni wody, w przeciwnym wypadku temperatura będzie za wysoka i czekolada nam się zważy, skawali, przypali.
  • Warto dodać sól do czekolady, która podbije nam smak i słodycz czekolady.
  • Czekolada powinna być drobno pokrojona lub być w kaletkach.
  • Mus możemy zrobić z każdego rodzaju czekolady: gorzkiej, deserowej, mlecznej, białej, różowej etc.
  • Do rozpuszczenia można dodać alkohol, który zaostrzy nam smak i całość będzie bardziej wyraźna, nie za mdła, szczególnie jak robimy mus tylko na mlecznej czekoladzie. Nada się amaretto, brandy, koniak, whisky.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA