Mus czekoladowy z wiśniową żelką i kukurydzianą chrupką
Składniki:
- 200 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub połączenie obu
- 45 ml kremówki (śmietanka 30-36%)
- 2 łyżki drobnego cukru
- szczypta soli
- 4 jaja rozmiar L
Kukurydziana chrupka:
- 100 g płatków kukurydzianych
- 120 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka masła orzechowego
Żelka wiśniowa:
- 200 g wiśni w żelu lub dżemu wiśniowego
- ok. 6 g żelatyny
Do dekoracji:
- świeże owoce: maliny, borówki, jeżyny
- miechunka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody.
Wiśnie w żelu lub dżem podgrzewamy, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia, wylewamy do formy wyłożonej folią spożywczą. Po stężeniu żelkę wiśniową wycinamy rantem o odpowiedniej średnicy.
Płatki kukurydziane kruszymy, czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy płatki z czekoladą i masłem orzechowym, formujemy na kształt okrągłego ciastka o nieco większej średnicy niż forma silikonowa.
Czekoladę do musu przekładamy do miseczki, dodajemy sól i kremówkę. Całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do chłodnej czekolady dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy, aż masa będzie lśniąca. Białka ubijamy na ⅔, następnie dosypujemy stopniowo cukier, ubijamy na sztywno.
Do masy czekoladowej dodajemy ok. ⅓ ubitych białek, delikatnie mieszamy i dodajemy kolejną porcję piany z białek. Znów mieszamy delikatnie i dodajemy pozostałe białka. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie.
Do formy silikonowej wlewamy na spód małą porcję musu, wkładamy żelkę, uzupełniamy musem i wyrównujemy wierzch. Wypełnioną formę wstawiamy na noc do zamrażarki. Wyciągamy mus z formy, kładziemy go na kukurydzianej chrupce, dekorujemy owocami i serwujemy.
Porady Mariety:
- Mus czekoladowy przygotowujemy z jajek możliwie najświeższych i koniecznie dokładnie wymytych; jajka nie podlegają obróbce termicznej – to kwestia bezpieczeństwa.
- Miska na kąpiel wodną nie powinna dotykać powierzchni wody, w przeciwnym wypadku temperatura będzie za wysoka i czekolada nam się zważy, skawali, przypali.
- Warto dodać sól do czekolady, która podbije nam smak i słodycz czekolady.
- Czekolada powinna być drobno pokrojona lub być w kaletkach.
- Mus możemy zrobić z każdego rodzaju czekolady: gorzkiej, deserowej, mlecznej, białej, różowej etc.
- Do rozpuszczenia można dodać alkohol, który zaostrzy nam smak i całość będzie bardziej wyraźna, nie za mdła, szczególnie jak robimy mus tylko na mlecznej czekoladzie. Nada się amaretto, brandy, koniak, whisky.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź