Karczochy z ricottą i tapenadą

Karczochy z ricottą i tapenadą
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
2

Przygotowanie:

Składniki:
2 całe karczochy
pół łyżeczki soli
1 filiżanka ricotty
pół filiżanki czarnych oliwek bez pestek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kaparów
6 anchois
po 1 łyżce świeżego oregano i tymianku (albo po łyżeczce suszonych)
6 liści szałwii
oliwa
woda

Przygotowanie:
Usunąć zewnętrzne liście i łodygi karczochów. Tak oczyszczone karczochy ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Zahartować zimną wodą i zostawić, żeby obciekły.
Zrobić tapenadę - oliwki, czosnek, kapary, anchois, zioła i oliwę zmiksować na średnio gładką masę.
Karczochy przekroić na pół i przełożyć na talerze.
Podawać z ricottą i tapenadą. Posypać szczyptą oregano i tymianku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA