Oglądaj jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź
Pieprz, chilli, sól
magazyn, Polska, 2011, 8 x 8
Są niezastąpione w kuchni i stanowią wspaniały dodatek do różnego rodzaju potraw. Bez nich dania nie byłyby smaczne... Występują we wszystkich kuchniach świata i trudno wyobrazić sobie bez nich gotowanie. Mowa o przyprawach! Dziennikarka Ewelina Kustra odkrywa przed widzami aromatyczny i bajecznie kolorowy świat przypraw.
Ewelina Kustra w każdym odcinku swojego programu przedstawi widzom jedną przyprawę, opowie o jej historii, pochodzeniu i zastosowaniu. Sprawdzi także, gdzie można daną przyprawę kupić i dowie się co przechodnie wiedzą na jej temat. Ewelina z dziennikarskim zacięciem wgłębiając się w temat, odkoduje także polskie powiedzenia, w których występują przyprawy, bo czy wszyscy wiedzą, co dokładnie oznacza "zmykać, gdzie pieprz rośnie"?
Przyprawy były powodem wielu wojen. W kolonialnych posiadłościach odkrywano coraz to nowe ich smaki, które szybko zyskiwały uznanie na rynkach Europy. Między XV a XVII wiekiem, portugalscy, holenderscy i hiszpańscy handlarze rywalizowali między sobą o nowe mieszanki przypraw sprowadzane z Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Występują w różnorodnych formach. Mogą to być owoce jak w przypadku papryki; mogą występować w postaci korzeni np. imbir; nasion - musztarda czy kory np. cynamon. Powstały również proszkowane warzywa funkcjonujące jako przyprawy, takie jak czosnek w proszku, cebulka, mieszanka warzyw do zup i mięs. Przyprawy mogą występować również w postaci płynnej - są to zazwyczaj połączeniem ziół i składników spożywczych, a zaliczamy do nich musztardę czy sos tabasco. Bardzo znane są także mieszanki przypraw np. curry, w którego skład wchodzą - kolendra, kmin, biały pieprz, żółta musztarda, czerwona papryka i imbir. Przyprawy są wyraźne i intensywne w smaku.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź