Empanadas z krewetkami

Empanadas z krewetkami
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g smalcu
  • 1 łyżka soli
  • 250 ml wody
500 g krewetek
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 500 g mozzarelli twardej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciasto będzie zawierało zaledwie 4 składniki: mąkę, smalec, sól i wodę. Należy je wyrobić  w mikserze.  Do misy miksera przesiać mąkę. Sól rozpuścić w wodzie. Smalec roztopić i dodać do mąki. Dolać wodę. Ciasto wyrabiać tak długo, aż się wszystko ładnie połączy i uformuje w jędrną i sprężystą kulę. Podzielić je na 24 równe części, najłatwiej najpierw na pół, a potem na 12. Uformować z nich kulki, a potem rozwałkować na 12-13 cm krążki, następnie niech odpoczną pod wilgotną ściereczką

Krewetki rozmrozić, następnie pokroić na mniejsze, ale w miarę równe kawałki i posolić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie lub maśle. Dodać oregano, wymieszać dokładnie i usmażyć.

Jajka ugotowane na twardo posiekać dość drobno. Dodać do cebuli razem z krewetkami. Wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki. Mozzarellę pokroić w dość dużą kostkę.

Krążki nadziać farszem, na wierzch ułożyć porwaną w palcach kostkę mozzarelli i ulepić empanadas jak pierogi. Przed smażeniem włożyć je jeszcze do lodóki, żeby były zimne w momencie smażenia. Wówczas na pewną będą cudownie chrupiące.

Pierogi smażyć na głębokim tłuszczu, ale tylko połowę, drugą piec w piekarniku w 210 stopniach C przez około 20 minut.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA