Empanadas z krewetkami
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 80 g smalcu
- 1 łyżka soli
- 250 ml wody
500 g krewetek
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 duża cebula
- 1 łyżka suszonego oregano
- 500 g mozzarelli twardej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciasto będzie zawierało zaledwie 4 składniki: mąkę, smalec, sól i wodę. Należy je wyrobić w mikserze. Do misy miksera przesiać mąkę. Sól rozpuścić w wodzie. Smalec roztopić i dodać do mąki. Dolać wodę. Ciasto wyrabiać tak długo, aż się wszystko ładnie połączy i uformuje w jędrną i sprężystą kulę. Podzielić je na 24 równe części, najłatwiej najpierw na pół, a potem na 12. Uformować z nich kulki, a potem rozwałkować na 12-13 cm krążki, następnie niech odpoczną pod wilgotną ściereczką
Krewetki rozmrozić, następnie pokroić na mniejsze, ale w miarę równe kawałki i posolić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie lub maśle. Dodać oregano, wymieszać dokładnie i usmażyć.
Jajka ugotowane na twardo posiekać dość drobno. Dodać do cebuli razem z krewetkami. Wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki. Mozzarellę pokroić w dość dużą kostkę.
Krążki nadziać farszem, na wierzch ułożyć porwaną w palcach kostkę mozzarelli i ulepić empanadas jak pierogi. Przed smażeniem włożyć je jeszcze do lodóki, żeby były zimne w momencie smażenia. Wówczas na pewną będą cudownie chrupiące.
Pierogi smażyć na głębokim tłuszczu, ale tylko połowę, drugą piec w piekarniku w 210 stopniach C przez około 20 minut.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź