Eklerki
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- Ciasto parzone:
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 80 g masła
- szczypta soli
- szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
Mus z palonej białej czekolady:
- 400 g białej czekolady
- 200 ml śmietany 36%
- 5 listków żelatyny
- 400 ml śmietany 36% do ubicia
Dodatki:
- konfitura z porzeczki
- orzechy do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto parzone: w garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Wsyp mąkę i cały czas mieszaj, aż ciasto będzie odchodziło od garnka.
Przestudzone ciasto przełóż do miski i zmiksuj z jajkami. Jajka dodawaj pojedynczo. Cały czas mieszaj.
Za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego karbowaną tylką wyciśnij na blachę (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia) ciastka o długości około 10 - 12 cm. Piecz je w 200º C przez około 25 minut, aż będą złociste.
Przygotuj mus. Kawałki białej czekolady przełóż na blaszkę i piecz w 150 stopniach przez ok 25 minut, aż będzie miała karmelowy kolor. Czekoladę przełóż do miski i zalej ją gorącą śmietaną. Dodaj namoczone w zimnej wodzie płatki żelatyny. Wszystkie składniki zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
Śmietanę kremówkę ubij i połącz ją z musem z białej palonej czekolady. Najpierw dodaj odrobinę bitej śmietany do musu i delikatnie wymieszaj, dzięki temu mus ci się nie zważy. Krem przełóż do lodówki na 5-10 minut.
Na ciastka nałóż porcję konfitury porzeczkowej, następnie porcję kremu. Na wierzchu ułóż orzechy.
Przestudzone ciasto przełóż do miski i zmiksuj z jajkami. Jajka dodawaj pojedynczo. Cały czas mieszaj.
Za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego karbowaną tylką wyciśnij na blachę (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia) ciastka o długości około 10 - 12 cm. Piecz je w 200º C przez około 25 minut, aż będą złociste.
Przygotuj mus. Kawałki białej czekolady przełóż na blaszkę i piecz w 150 stopniach przez ok 25 minut, aż będzie miała karmelowy kolor. Czekoladę przełóż do miski i zalej ją gorącą śmietaną. Dodaj namoczone w zimnej wodzie płatki żelatyny. Wszystkie składniki zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
Śmietanę kremówkę ubij i połącz ją z musem z białej palonej czekolady. Najpierw dodaj odrobinę bitej śmietany do musu i delikatnie wymieszaj, dzięki temu mus ci się nie zważy. Krem przełóż do lodówki na 5-10 minut.
Na ciastka nałóż porcję konfitury porzeczkowej, następnie porcję kremu. Na wierzchu ułóż orzechy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W