Croissanty z nadzieniem orzechowo-czekoladowym

Croissanty z nadzieniem orzechowo-czekoladowym
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar 3 (odc. 4)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki typ 750
  • 10 g soli
  • 60 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 g masła
  • 140 g wody
  • 100 g mleka
  • 250 g masła
Nadzienie:
  • 200 g śmietanki 30%
  • 100 g mleka 3.2%
  • 150 g pasty z orzecha laskowego
  • 4 żółtka z jajek M
  • 15 g cukru
  • 150 g białej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 40 g kremu orzechowo-czekoladowego
Do posmarowania:
  • 1 jajko + odrobina mleka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od ciasta. Drożdże wsyp do mleka i rozpuść je. W misie miksera umieść wszystkie składniki oprócz masła. Wyrabiaj przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj 50 g masła i wyrabiaj kolejne 5 minut.

Ciasto złóż kilka razy. Spłaszcz i uformuj w prostokąt. Oprósz mąką, szczelnie owiń kilkoma warstwami folii w kontakcie. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 1h, a następnie wstawdolodówkina12 h.

Masło pokrój na plastry, umieść pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, zagnij rogi papieru tak, aby kwadrat masła miał rozmiary 22x22 cm. Poczekaj, aż masło nabierze temperatury pokojowej i rozprowadź je dokładnie wałkiem. Włóż do lodówki.

Ciasto wyłóż na blat podsypany mąką i rozwałkuj na kształt prostokąta, którego długość będzie 2 razy dłuższa od bloku masła. Masło wyciągnij 10 minut przed nałożeniem go na ciasto.

Masło wyłóż po prawej stronie ciasta, przykryj drugą stroną ciasta i zlep brzegi. Rozwałkuj ciasto delikatnie na prostokąt, którego dłuższy bok będzie miał 40 cm. Grubość ciasta powinna wynosić 5 mm.

Złóż ciasto na 3. Prawą stronę ciasta złóż do środka i przykryj lewą stroną. Powstały 3 warstwy. Owiń ciasto szczelnie folią i włóż do lodówki na 30 minut do 1 godziny. Powtórz czynność: rozwałkuj i złóż. Jest 9 warstw.

Ponownie owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut do 1 godziny. Powtórz czynność ostatni raz. Ciasto szczelnie owiń folią, bardzo ściśle i wstaw do lodówki, najlepiej na 12 h. Opcjonalnie do zamrażarki na 30 minut. Pamiętaj aby wałkowanie wykonywać powoli i ostrożnie, nie używając zbytnio siły ani docisku do ciasta.

Po tym czasie ciasto wystaw na blat na około 15-20 minut, aby się ogrzało. Rozwałkuj na prostokąt o wymiarach mniej więcej 35x4 5cm. Potnij na trójkąty o podstawie 10 cm.

Jeśli ciasto się ogrzało, wstaw trójkąty do lodówki. Jeśli ma dobrą temperaturę, przejdź do zawijania. Ułóż gotowe rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 26-28 stopni C z grzałką dolną do garowania, na 2 h. Rogaliki muszą podwoić swoją objętość, być puszyste. Na spód piekarnika włóż naczynie z gorącą wodą, a blachę postaw na najwyższym poziomie, tak aby masło się nie rozpuściło.

W piekarniku trzeba utrzymać odpowiednią wilgotność. Po tym czasie posmaruj wierzch rogalików roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Piecz w 190 stopniach C przez 14-16 minut do złotego koloru.

Przygotuj nadzienie czekoladowo-orzechowe. Żółtka utrzyj z cukrem. Śmietankę i mleko podgrzej. W osobnej misce umieść czekolady, pastę z orzecha laskowego i krem czekoladowo-orzechowy. Gorącą śmietanką i mlekiem zalej powoli utarte żółtka, cały czas mieszając.

Przelej masę z powrotem do garnka i podgrzewaj mieszając do uzyskania 82 stopni C. Masą zalej czekolady i pastę i dokładnie wymieszaj. Nadzienie przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki do stężenia. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i nadziewaj przestudzone croissanty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA