Chlebek bananowy z orzechami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
Składniki:
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 75 g roztopionego masła
- ¾ szklanki brązowego, drobnego cukru
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ szklanki orzechów laskowych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z sodą, banany rozgniatamy widelcem i łączymy z roztopionym masłem.
Dodajemy jajo i łączymy rózgą, dosypujemy cukier, sól i ziarna wanilii.
Jak składniki się połączą, dosypujemy mąkę z sodą.
Orzechy kroimy drobniej i dosypujemy do ciasta. Wszystko łączymy niezbyt długo rózgą lub szpatułką.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do pieca i pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Studzimy i kroimy w grube plastry.
Dodajemy jajo i łączymy rózgą, dosypujemy cukier, sól i ziarna wanilii.
Jak składniki się połączą, dosypujemy mąkę z sodą.
Orzechy kroimy drobniej i dosypujemy do ciasta. Wszystko łączymy niezbyt długo rózgą lub szpatułką.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do pieca i pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Studzimy i kroimy w grube plastry.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W