Boczek z soczewicą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Boczek:1,4 kg boczku (nie wędzonego)
sól i pieprz
4 duże marchewki obrane i pokrojone w skos na spore kawałki
3 cebule w ćwiartkach
250 ml cydru
kilka gałązek tymianku
2 liście laurowe
6 ziaren czarnego pieprzu
60 ml miodu
2 łyżki musztardy diżońskiej
łyżka octu cydrowego
Soczewica:
250 g soczewicy du Puy
szalotka
liść laurowy
gałązka tymianku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 230ºC. Ponacinać tłuszcz na boczku, posolić i popieprzyć z obu stron. Wyłożyć brytfannę warzywami. Ułożyć na nich boczek skórą do góry. Zalać całym cydrem i miarką wody. Zapiekać przez pół godziny, żeby wyciekł tłuszcz. Wymieszać miód i musztardę z łyżką wody. Posmarować skórkę i zmniejszyć temperaturę do 160ºC. Piec przez 3 godziny, polewając od czasu do czasu sosem z miodem i musztardą. Godzinę przed końcem pieczenia boczku zacząć przygotowywać soczewicę. Przelać ją zimną wodą i włożyć do rondelka z 375 ml wody, szalotką i ziołami. Zagotować, przykryć i gotować na wolnym ogniu do miękkości, 30 – 40 minut, sprawdzając co jakiś czas, czy nie trzeba podlać wodą. Odsączyć, posolić i popieprzyć. Odstawić do późniejszego podgrzania. Wyjąć boczek z piekarnika i przełożyć na blachę. Włożyć jeszcze raz do piekarnika ustawionego na 230ºC, na kwadrans, żeby skórka nabrała chrupkości. Przelać soki z brytfanny do miarki, zachowując warzywa. Zlać tłuszcz, częścią zwilżyć soczewicę, resztę zachować do późniejszego wykorzystania. Zdeglasować brytfannę octem, potem wlać tam soki z boczku i wygotować przez 1 – 2 minuty. Podgrzać soczewicę. Pokroić boczek na plastry i podawać z warzywami i soczewicą.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W