Gofry z czekoladą na gorąco
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery, Dobre dla dzieci
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- Ciasto
- 400 ml mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka wanilii w proszku
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 125 g masła
- 200 ml mleka
- 250 ml wody gazowanej
Dodatki
- 200 ml maliny moroszki
- 30 ml syropu cukrowego
- bita śmietana
Czekolada na gorąco
- 800 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g czekolady mlecznej
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Moroszkę wymieszać z syropem, odstawić.
Suche składniki ciasta na gofry połączyć w misce. Rozpuścić masło, przestudzić. Suche składniki wymieszać z rozpuszczonym masłem, a następnie z mlekiem i wodą gazowaną na gładkie ciasto.
Rozgrzać gofrownicę, posmarować lekko masłem. Wlać ciasto, zakryć pokrywą. Piec gofry przez mniej więcej 3 minuty.
Składniki czekolady na gorąco umieścić w rondelku, podgrzewać na małym ogniu, mieszając.
Gofry podawać z moroszką i bitą śmietaną oraz czekoladą na gorąco, udekorowaną łyżką bitej śmietany i wiórkami tartej czekolady.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W