Czekoladowo-kawowy creme brulee

Czekoladowo-kawowy creme brulee
Oceń przepis:
55 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 10 żółtek
  • 1000 g śmietany kremówki
  • 100 g cukru
  • 200 g czekolady deserowej
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do gorącej śmietanki wsyp rozpuszczalną kawę i wymieszaj. Kawową śmietanką zalej kawałki czekolady. Poczekaj chwilę, aż czekolada się rozpuści i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
W misce utrzyj żółtka z cukrem i dolej do nich ciepłą masę śmietanową z kawą i rozpuszczoną czekoladą. Gotową masę przelej przez sito.
Porcelanowe foremki napełnij masą i piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 110 stopni przez ok. 80 minut. Po wyjęciu z pieca obsyp wierzch brązowym cukrem i skarmelizuj za pomocą palnika.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA