Indyjskie curry z zielonego groszku
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
Składniki:
- 2 szklanki zielonego groszku
- 10 orzechów nerkowca
- ¼ szklanki gorącej wody
- 1 cebula
- 3 cm imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 chili
- olej
- 1 puszka pomidorów
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- ½ cebuli
- olej kokosowy
- ½ łyżeczki kuminu
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ⅓ łyżeczki kozieradki, mielonej
- ⅓ łyżeczki kolendry, mielonej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować porządnie osoloną wodę, obok naszykować miskę z kostkami lodu. Groszek wrzucić do gorącej wody, gotować minutę i zahartować w wodzie.
Do szklanki wrzucić 10 nerkowców, z garnka odlać trochę gorącej wody i zalać nerkowce. Resztę wody wylać i w tym samym garnku przygotować curry.
Cebulę pokroić w kostkę, imbir oraz czosnek zetrzeć, chili posiekać. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone cebulę i smażyć przez 3 minuty. Następnie dodać pozostałe pokrojone składniki i podsmażać przez 30 sekund na małym ogniu, po czym dodać pomidory, sól oraz cukier i gotować przez 3 minuty.
W międzyczasie orzechy odcedzić, dodać do kubeczka blendera z ostrzem i zblendować na okruchy. Dodać ¼ szklanki świeżej wody i zblendować krótką chwilę. Do blendera dodać pomidorowy sos z garnka i ponownie zblendować.
Teraz można w końcu połączyć wszystkie składniki. Cebulę posiekać w kostkę, na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć przez 1 - 2 minuty. Dodać wszystkie przyprawy, smażyć 15 sekund i wlać pomidorowo – nerkowcowy sos z blendera, dodać groszek i gotować ostatnią minutę. Gotowe!
Do szklanki wrzucić 10 nerkowców, z garnka odlać trochę gorącej wody i zalać nerkowce. Resztę wody wylać i w tym samym garnku przygotować curry.
Cebulę pokroić w kostkę, imbir oraz czosnek zetrzeć, chili posiekać. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone cebulę i smażyć przez 3 minuty. Następnie dodać pozostałe pokrojone składniki i podsmażać przez 30 sekund na małym ogniu, po czym dodać pomidory, sól oraz cukier i gotować przez 3 minuty.
W międzyczasie orzechy odcedzić, dodać do kubeczka blendera z ostrzem i zblendować na okruchy. Dodać ¼ szklanki świeżej wody i zblendować krótką chwilę. Do blendera dodać pomidorowy sos z garnka i ponownie zblendować.
Teraz można w końcu połączyć wszystkie składniki. Cebulę posiekać w kostkę, na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć przez 1 - 2 minuty. Dodać wszystkie przyprawy, smażyć 15 sekund i wlać pomidorowo – nerkowcowy sos z blendera, dodać groszek i gotować ostatnią minutę. Gotowe!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W