Sałata liońska

Sałata liońska
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

winegret:
  • łyżka musztardy Dijon
  • łyżka octu winnego
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Boczek pokrój na małe plasterki i wysmaż na suchej patelni, aż będzie chrupiący. Bułkę pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną oliwę, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku, szczyptę papryki i tymianek. Smaż i mieszaj z przyprawami, aż grzanki się zrumienią. Przygotuj winegret, na dnie dużej miski wymieszaj wszystkie składniki prócz oliwy. Oliwę dodawaj powoli, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty, spójny sos. W sporym płaskim garnku zagotuj wodę i wlej do niej trochę białego octu winnego, woda powinna delikatnie pyrkotać. Jajko wbij do miseczki, a następnie spokojnie wlej do wody, postępuj tak z kolejnymi jajkami. Gotuj kilka minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Wyjmij jajka i osusz na ściereczce. Sałatę wrzuć do miski z sosem i wymieszaj. Posyp boczkiem, grzankami i jajkami w koszulkach.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA