Sałata liońska
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- sałata zielona
- 10 jajek przepiórczych
- biały ocet winny
- 100 g wędzonego boczku
- 4 kromki bułki
- oliwa
winegret:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Boczek pokrój na małe plasterki i wysmaż na suchej patelni, aż będzie chrupiący. Bułkę pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną oliwę, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku, szczyptę papryki i tymianek. Smaż i mieszaj z przyprawami, aż grzanki się zrumienią. Przygotuj winegret, na dnie dużej miski wymieszaj wszystkie składniki prócz oliwy. Oliwę dodawaj powoli, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty, spójny sos. W sporym płaskim garnku zagotuj wodę i wlej do niej trochę białego octu winnego, woda powinna delikatnie pyrkotać. Jajko wbij do miseczki, a następnie spokojnie wlej do wody, postępuj tak z kolejnymi jajkami. Gotuj kilka minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Wyjmij jajka i osusz na ściereczce. Sałatę wrzuć do miski z sosem i wymieszaj. Posyp boczkiem, grzankami i jajkami w koszulkach.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W