Halibut z szafranem w paczuszkach z ryżem szafranowym i smażonymi papryczkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Roger Mooking
- Seria kulinarna:
- Nuta egzotyki na co dzień (odc.14)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Szafranowa herbata:
1 łyżka białego wina
2 łyżeczka szafranu
Halibut z szafranem:
4 (150-200 g) filety z halibuta bez skóry
szafranowa herbata
1 łyżka masła
1½ łyżki kaparów, opłukanych i wysuszonych
2 marchewki, pokrojone w plasterki
skórka i sok z 1 pomarańczy
¼ szklanki białego wina
1 pęczek szczypioru młodej cebuli siedmiolatki (cebuli japońskiej), szczypior (1/3 długości) posiekany do przybrania, część środkowa (1/3 długości) pozostawiona w całości, część biała pozostawiona do ryżu
sól
Ryż zabarwiony szafranem
1 łyżka masła
białe części cebuli siedmiolatki, posiekane i rozgniecione
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżeczka szafranu
2 szklanki ryżu preparowanego termicznie
4 szklanki wody
sól
Smażone papryczki:
2 łyżki oliwy
1 drobno posiekany ząbek czosnku
1 posiekana, zielona papryczka chilli
1 czerwona papryka, pokrojona sposobem Julienne
1 pomarańczowa papryka, pokrojona sposobem Julienne
1 żółta papryka, pokrojona sposobem Julienne
¼ czerwonej cebuli, pokrojonej w plasterki
skórka i sok z 1 cytryny
sól
Szafranowa herbata:
Dodać szafran do białego wina i odstawić na 10 minut.
Paczuszki halibuta z szafranem:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Rozłożyć filety na talerzu, na każdym położyć kilka nitek szafranu z herbaty szafranowej, wstawić do lodówki na 15-20 minut. Na patelnię wlać pozostałą część herbaty szafranowej, wrzucić kapary, marchewki, skórkę i sok z pomarańczy i wlać białe wino. Doprowadzić do wrzenia, gotować mniej więcej 2 minuty, aż marchewki lekko zmiękną. Dodać masło, doprawić solą, zamieszać i odstawić. Przygotować 4 kawałki pergaminu lub folii do owinięcia filetów.
Rozłożyć cały szczypior na środku pergaminu. Ułożyć na wierzchu warstwę sosu marchewkowego. Doprawić filet halibuta solą i pieprzem, ułożyć na marchewkowym sosie. Pozostałym sosem polać rybę, zagiąć krawędzie i utworzyć paczuszkę. Rozłożyć paczuszki na blasze, wstawić do piekarnika na mniej więcej 10 minut, do czasu upieczenia ryby. Po upieczeniu otworzyć paczuszki i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Ryż z szafranem:
W garnku roztopić masło (średnia temperatura), dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać szafran i zamieszać. Dodać ryż i zamieszać do całkowitego wymieszania się ryżu i szafranu. Dodać wodę, zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować na lekkim ogniu przez 25 minut. Doprawić solą.
Smażone papryczki:
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, na średnim ogniu zeszklić czosnek i zieloną papryczkę chilli.
Dodać resztę papryczek i szybko smażyć przez minutę. Dodać czerwoną cebulę, skórkę cytryny i podsmażać, aż staną się jędrne. Zdjąć z ognia, doprawić solą, skropić sokiem z cytryny i pozostałą łyżką oliwy.
Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W