Smażony dorsz w borowikowo- pomidorowym maśle z plackami ziemniaczano - dyniowymi
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- 2 filety z dorsza
- szczypta kopru
- 2 szczypty gruboziarnistej soli
- łyżka skórki z grejpfruita
- Sos:
- duży czarny pomidor
- 3-4 borowiki
- cebula
- 3 łyżki masła
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka ziaren kopru włoskiego
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 gałązki świeżego tymianku
- Pieprz
- sól
- łyżka małych kaparów
- łyżka zalewy z kaparów
- 2 łyżki schłodzonego masła
Placki:
- 2 duże ziemniaki
- 100 g dyni
- jajko
- sól
- pieprz
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Filety z dorsza pokrój w równe kwadraty i pozbądź się ości. Do miseczki zetrzyj skórkę z grejpfruta, dodaj koper i sól. Wszystkie składniki dokładnie utrzyj. Kawałki ryby marynuj przez 10 minut. Następnie na patelni rozpuść masło, dodaj kmin, koper i usmaż rybę. Podczas smażenia cały czas podlewaj rybę masłem. Gdy zetnie się białko, zdejmij rybę.
Przygotuj sos. Pomidora, borowiki i cebulę pokrój w kostkę. Na maśle podsmaż cebulę i czosnek, następnie grzyby i pomidory. Całość dopraw świeżym tymiankiem, solą i pieprzem. Do sosu dodaj kapary i zalewę z kaparów. Gotuj przez chwilę, aż płyny odparują, na koniec dodaj schłodzone masło. Kawałki ryby, przełóż do gotowego sosu. Przygotuj placki. Do miski zetrzyj dynię i ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem, dodaj jajko i mąkę. Placki smaż na rozgrzanym oleju. Chrupiący placek, leśnie grzyby i bałtycki dorsz. Obiad gotowy. Smacznego!
Przygotuj sos. Pomidora, borowiki i cebulę pokrój w kostkę. Na maśle podsmaż cebulę i czosnek, następnie grzyby i pomidory. Całość dopraw świeżym tymiankiem, solą i pieprzem. Do sosu dodaj kapary i zalewę z kaparów. Gotuj przez chwilę, aż płyny odparują, na koniec dodaj schłodzone masło. Kawałki ryby, przełóż do gotowego sosu. Przygotuj placki. Do miski zetrzyj dynię i ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem, dodaj jajko i mąkę. Placki smaż na rozgrzanym oleju. Chrupiący placek, leśnie grzyby i bałtycki dorsz. Obiad gotowy. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W