Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe
Oceń przepis:
101 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 300 g startej marchewki
  • 3 jajka
  • 125 g oleju
  • 180 g cukru
  • 5 g soli
  • 8 g sody oczyszczonej
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 7 g cynamonu
  • 5 g goździków
  • 3 g gałki muszkatołowej
  • 3 g ziela angielskiego
  • 180 g mąki pszennej
  • 70 g orzechów włoskich
  • 70 g orzechów laskowych
  • 60 g ananasa z puszki lub świeżego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przyprawy utrzyj w moździerzu na pył.
Jajka ubij z cukrem w mikserze na puszystą masę. Dodaj olej i startą marchew. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystkie składniki dokładnie wmieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na koniec dodaj kawałki orzechów i ananasa. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy i piecz w temperaturze około 170-180 stopni przez 50 min. Przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA