Rosół azjatycki na kościach z pieczonej kaczki
Oceń przepis:
Przygotował:
Katarzyna Bosacka
- Seria kulinarna:
- Bosacka daje radę (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 duża porcja rosołowa z upieczonej kaczki (korpus, skrzydła, szyja)
- 3 l wody - zimnej!
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 laski selera naciowego
- 1 cebula wcześniej przypalona na patelni
- 1 por
- 3-4 suszone grzyby, podgrzybki lub prawdziwki
- szczypta czerwonego chili
- 2-3 cm kawałek imbiru
- 1 anyż gwiazdkowy
- 2-3 laski cynamonu
- 3-4 liście laurowe
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 4-5 goździków
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 1 wyciśnięta limonka
- sól
- kardamon wędzony
Do podania:
cebula dymka, do podania tylko zielone części
- chińska kapusta pak choi
- marchewka pokrojona w słupki
- kawałki mięsa, które pozostały po upieczeniu kurczaka
- makaron chiński typu chow mein lub udon
- łyżka białego sezamu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wkładamy do garnka pozostałości po pieczonej kaczce (np. z obiadu z dnia poprzedniego) zalewamy zimną wodą i dodajemy warzywa.
Następnie dodajemy aromatyczne przyprawy: anyż, cynamon, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, chili, goździki, kardamon oraz suszone grzyby (w oryginalnym przepisie grzyby mun lub shitake - ale sprawdzą się też polskie suszone grzyby leśne, np. podgrzybki).
Następnie dodajemy korzeń imbiru, sok z jednej limonki. Zmniejszamy ogień do minimalnego i gotujemy pod przykryciem przez 4-5 godzin.
Wyjmujemy warzywa i kości, przecedzamy rosół i podajemy z makaronem typu udon i dowolnymi dodatkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W