Krem z ziemniaków z pieczonym czosnkiem

Krem z ziemniaków z pieczonym czosnkiem
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, obiad (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 5 główek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 por
  • 500 g ugotowanych ziemniaków z wczorajszego obiadu
  • 2 litry ulubionego wywaru
  • 200 ml białego wina
  • 200 ml śmietanki
  • 4 łyżki mascarpone
  • ½ gruszki
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 100 g startego cheddara
  • łyżka masła
  • sok i zest z cytryny
  • sól
  • pieprz
Do podania:
odrobina posiekanego szczypiorku
  • kilka łyżek tartego sera cheddar
  • podsmażone plastry wędzonego surowego boczku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Główkom czosnku odcinamy końcówki, polewamy oliwą, posypujemy solą, zawijamy w folię i pieczemy 30 minut w 190 stopniach C.

Na maśle z olejem podsmażamy posiekaną cebulę i pora. Następnie dodajemy ziemniaki i rozmaryn. Smażymy, aż złapią rumiany kolor. Następnie dodajemy wino i deglasujemy patelnię.

Gdy płyn się zredukuje, dodajemy upieczone, wyciśnięte ząbki czosnku, kawałki gruszki i wywar. Całość gotujemy przez 20 minut. Następnie dodajemy śmietankę, mascarpone i cheddar. Całość blendujemy na aksamitny krem.

Na końcu zupę doprawiamy cytryną, solą, pieprzem i ewentaulnie odrobiną musztardy. Podajemy z chipsem z boczku, drobno posiekanym szczypiorkiem i tartym cheddarem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA