Słodkie ciasto filo z pistacjami, figami i miodową glazurą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 43)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta filo
- 1 opakowanie ciasta kataifi
- 8 suszonych fig
- 1 filiżanka suszonych daktyli
- pół filiżanki migdałów
- pół filiżanki pistacji
- pół filiżanki mielonych migdałów
- 1 filiżanka sezamu
- 500 g miodu
- 200 ml wody różanej
- syrop cukrowy (1 filiżanka cukru, 1 filiżanka wody, ćwierć filiżanki miodu zagotowane razem)
- 250 g stopionego masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Figi, daktyle, migdały, pistacje, mielone migdały, miód, wodę różaną i filiżankę syropu cukrowego rozdrobnić w blenderze na gładką masę. Jeśli jest za gęsta, dolać więcej syropu.
Formę do pieczenia wyłożyć dwoma warstwami ciasta filo. Każdą posmarować stopionym masłem. Wyłożyć połowę przygotowanej masy, przykryć 2 płatami filo i resztą masy. Na wierzchu ułożyć warstwę ciasta kataifi. Skropić masłem. Piec 30-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Formę do pieczenia wyłożyć dwoma warstwami ciasta filo. Każdą posmarować stopionym masłem. Wyłożyć połowę przygotowanej masy, przykryć 2 płatami filo i resztą masy. Na wierzchu ułożyć warstwę ciasta kataifi. Skropić masłem. Piec 30-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W