Enchilada – zapiekane tortille z nadzieniem
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- 4 suszone papryczki np. guajillo
- 1-2 suszone papryczki habanero
- 4 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 800 g pomidorów z puszki (krojonych)
- 2 upieczone i obrane ze skórki słodkie papryki (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki mąki
- 1 ugotowana pierś z kurczaka
- 1 cebula
- ser żółty starty (chętnie manchego)
- 12-16 tortilli kukurydzianych
Do podania:
- Pokrojona w paski sałata rzymska, pokruszona feta, gęsta śmietana
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Papryczki oczyszczamy z ogonków i nasion, układamy na rozgrzanej, suchej patelni. Podprażamy je ok. 3 minuty, co chwilę je przekręcając, aż zaczną pachnieć. Następnie przekładamy je do malaksera, dolewamy 2 szklanki bulionu, czosnek, pomidory z puszki i obrane ze skórki papryki. Odstawiamy całość na ok. 20 minut, aż suszone papryki zmiękną, i miksujemy całość na gęsty sos.
W szerokim rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, po czym wsypujemy mąkę i ciągle mieszając robimy zasmażkę, jak przestanie pachnieć mąką, będzie gotowa. Przelewamy na nią zmiksowany sos, najlepiej przecierając go przez sito, powinien być gładki. Dodajemy przyprawy tj. cukier, sól, oregano, rozmaryn i kumin. Podgrzewamy sos przez ok. 25-30 minut. Sos studzimy.
W tym czasie na suchej patelni podgrzewamy krótko tortille, tylko po to, żeby zrobiły się miękkie i elastyczne. Każdą z nich pojedynczo zanurzamy w sosie, tak by pokryła się nim z każdej strony, i układamy jedną na drugiej na talerzu.
Następnie zaczynamy faszerować. Nakładamy poszarpaną na włókna pierś z kurczaka, cebulę i trochę startego sera, zwijamy w rulonik i układamy w naczyniu do zapiekania posmarowanym sosem. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Na koniec nalewamy resztę sosu na wierzch rulonów. Posypujemy startym serem, przykrywamy wierzch naczynia folią aluminiową i wstawiamy do pieca na ok. 20 minut, następnie ściągamy folię i dopiekamy enchiladę jeszcze przez 10 minut.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź