Złoty dżem

Złoty dżem
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 2 grapefruity, 2 pomarańcze, 1 cytryna (w sumie 750 gramów owoców cytrusowych)
  • 6 szklanek wody
  • 6 szklanek cukru
  • ½ szklanki whisky

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Owoce pokrój w jak najcieńsze plasterki. Włóż do nierdzewnego lub emaliowanego garnka i namocz przez noc. Następnego dnia zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez godzinę, aż owoce zmiękną. Dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Zagotuj i gotuj na dużym ogniu przez 40 minut. Dodaj whisky i gotuj, aż dżem osiągnie punkt tężenia (wymaga to kolejnych 40 minut). Sprawdź wylewając odrobinę na talerz. Jeśli na powierzchni powstanie błonka, dżem jest gotowy. Przelej do wysterylizowanych słoików, póki gorący, i zakręć wysterylizowanymi pokrywkami. Można przechowywać przez kilka miesięcy.

Wskazówki:
Dżem można jeść na tostach, glazurować nim kotlety wieprzowe lub używać do dressingu do sałatek.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA