Złoty dżem
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 2 grapefruity, 2 pomarańcze, 1 cytryna (w sumie 750 gramów owoców cytrusowych)
- 6 szklanek wody
- 6 szklanek cukru
- ½ szklanki whisky
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Owoce pokrój w jak najcieńsze plasterki. Włóż do nierdzewnego lub emaliowanego garnka i namocz przez noc. Następnego dnia zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez godzinę, aż owoce zmiękną. Dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Zagotuj i gotuj na dużym ogniu przez 40 minut. Dodaj whisky i gotuj, aż dżem osiągnie punkt tężenia (wymaga to kolejnych 40 minut). Sprawdź wylewając odrobinę na talerz. Jeśli na powierzchni powstanie błonka, dżem jest gotowy. Przelej do wysterylizowanych słoików, póki gorący, i zakręć wysterylizowanymi pokrywkami. Można przechowywać przez kilka miesięcy.
Wskazówki:
Dżem można jeść na tostach, glazurować nim kotlety wieprzowe lub używać do dressingu do sałatek.
Wskazówki:
Dżem można jeść na tostach, glazurować nim kotlety wieprzowe lub używać do dressingu do sałatek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W