Buffalo wings

Buffalo wings
Oceń przepis:
96 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Ilość porcji:
4

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka wędzonej papryki
  • ½ łyżki płatków chili
  • sól
  • pieprz
Panierka:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • sól
  • pieprz
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sos:
  • 1 ½ szklanki sosu BBQ (najlepiej domowego)
  • ½ szklanki gotowego sosu chili
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 3-4 łyżki miodu lub cukru
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • olej do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Skrzydełka dzielimy na porcje, przecinając w stawach, lotki odrzucamy np. do wywaru, nie będą nam potrzebne. Osuszamy je ręcznikiem papierowym i przyprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i płatkami chili.

Dokładnie mieszamy całość, tak by skrzydełka były dobrze pokryte przyprawami. Odstawiamy tak przygotowane najlepiej na noc do lodówki lub przynajmniej godzinę.

Mąkę mieszamy z suszonym czosnkiem, wędzoną papryką, pieprzem cayenne, proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Skrzydełka panierujemy w mące, następnie zanurzamy pojedynczo w miseczce z zimną wodą i powtarzamy panierowanie w mące.

Rozgrzewamy olej w szerokim rondlu, jak już będzie dobrze rozgrzany smażmy na nim kawałki mięsa, co jakiś czas obracając, na złoto brązowy kolor, powinno to zająć ok. 10-12 minut. Skrzydełka osączamy na sicie i podgrzewamy składniki na sos.

Wlewamy sos BBQ do rondla, dodajemy pozostałe składniki i mieszając redukujemy całość ok. 15 minut. Gotowe skrzydełka polewamy sosem, dokładnie mieszamy i serwujemy.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA