Buffalo wings
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Ilość porcji:
- 4
Składniki:
- 1 kg skrzydełek
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżka wędzonej papryki
- ½ łyżki płatków chili
- sól
- pieprz
Panierka:
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- sól
- pieprz
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sos:
- 1 ½ szklanki sosu BBQ (najlepiej domowego)
- ½ szklanki gotowego sosu chili
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 3-4 łyżki miodu lub cukru
- 2 łyżki octu jabłkowego
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Skrzydełka dzielimy na porcje, przecinając w stawach, lotki odrzucamy np. do wywaru, nie będą nam potrzebne. Osuszamy je ręcznikiem papierowym i przyprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i płatkami chili.
Dokładnie mieszamy całość, tak by skrzydełka były dobrze pokryte przyprawami. Odstawiamy tak przygotowane najlepiej na noc do lodówki lub przynajmniej godzinę.
Mąkę mieszamy z suszonym czosnkiem, wędzoną papryką, pieprzem cayenne, proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Skrzydełka panierujemy w mące, następnie zanurzamy pojedynczo w miseczce z zimną wodą i powtarzamy panierowanie w mące.
Rozgrzewamy olej w szerokim rondlu, jak już będzie dobrze rozgrzany smażmy na nim kawałki mięsa, co jakiś czas obracając, na złoto brązowy kolor, powinno to zająć ok. 10-12 minut. Skrzydełka osączamy na sicie i podgrzewamy składniki na sos.
Wlewamy sos BBQ do rondla, dodajemy pozostałe składniki i mieszając redukujemy całość ok. 15 minut. Gotowe skrzydełka polewamy sosem, dokładnie mieszamy i serwujemy.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź