Omlet z długodojrzewającą szynką dylewską i dżemem marchewkowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- 3 jajka
- świeży tymianek
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- łyżeczka serka mascarpone
- masło i olej do smażenia
- 3-4 plastry polskiej szynki długodojrzewającej
- 2-3 zielone szparagi
- Dżem marchewkowy:
- 3 marchewki
- pomarańcza
- garść porzeczek
- szczypta różowego pieprzu
- szczypta ziaren kolendry
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z rokietnika
- sok z pomarańczy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jajka roztrzep, dodaj listki tymianku, kurkumę, paprykę i serek mascarpone. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na maśle z dodatkiem oleju usmaż omlet. Na koniec dodaj plastry szynki i kawałki szparagów. Włóż omlet do mocno rozgrzanego piekarnika z opcją grilla na 2 minuty. Następnie zawiń omlet w folię aluminiową i wstaw do piekarnika na 30 stopni tak, żeby nie stracił temperatury.
Przygotuj dżem. Marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki. Na patelni upraż ziarna kolendry i pieprzu. Następnie dodaj startą marchewkę i miód. Gdy marchew zmięknie, dodaj kawałki pomarańczy, porzeczki oraz sok z pomarańczy i rokitnika. Owoce i warzywa duś do miękkości. Omlet podawaj z dżemem marchewkowym. Smacznego!
Przygotuj dżem. Marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki. Na patelni upraż ziarna kolendry i pieprzu. Następnie dodaj startą marchewkę i miód. Gdy marchew zmięknie, dodaj kawałki pomarańczy, porzeczki oraz sok z pomarańczy i rokitnika. Owoce i warzywa duś do miękkości. Omlet podawaj z dżemem marchewkowym. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W