Kawa pachnąca Indiami
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- ATELIER SMAKU (odc.13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Napoje
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 1 cm kory cynamonowca lub spora szczypta tartego cynamonu
- 3 goździki
- 4 owoce zielonego kardamonu
- 1/5 laski wanilii
- 1/2 gwiazdki anyżu
- 4 łyżki kawy
- 1 szklanka mleka sojowego np. waniliowego
- 2 łyżki miodu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kawę można przyrządzić na dwa sposoby; w tygielku lub w kawiarce. W obydwu przypadkach najpierw rozcieramy przyprawy w moździerzu. Następnie mieszamy je z kawą i napełniamy kawiarkę, którą stawiamy na palnik. Po kilku minutach kawa jest gotowa. Przyprawiamy ją mlekiem i miodem.
W przypadku tygielka postępujemy podobnie, ale zamiast miodu dodajemy brązowy cukier i kilkukrotnie podgrzewany nie dopuszczając do podnoszenia się piany. Dopiero na sam koniec lekko zagotowujemy i dodajemy kilka kropel zimnej wody. Tak by kawa z przyprawami opadła na dno tygielka.
W przypadku tygielka postępujemy podobnie, ale zamiast miodu dodajemy brązowy cukier i kilkukrotnie podgrzewany nie dopuszczając do podnoszenia się piany. Dopiero na sam koniec lekko zagotowujemy i dodajemy kilka kropel zimnej wody. Tak by kawa z przyprawami opadła na dno tygielka.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W