Torcik z chrupiącym, czekoladowym spodem, masą z ricotty i galaretką domową
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Desery
Składniki:
- Spód:
- 400 g nutelli
- 250 g sucharków
- Masa serowa:
- 500 g ricotty
- 100 g cukru pudru
- 150 g śmietany kremówki 36%
- 3 łyżki żelatyny
- 1 szklanka jeżyn
- skórka z połowy cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- Na wierzch:
- Galaretka wiśniowa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Sucharki mielimy w malakserze na grubszy żwirek.
Nutellę lekko podgrzewamy w kąpieli wodnej i łączymy z sucharkami. Wykładamy masą spód formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy, aż napęcznieje. Następnie rozpuszczamy ją w ¼ szklanki wrzątku.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, w trakcie dolewając po trochu żelatynę.
Serek przekładamy do dużej miski, dodajemy do niego skórkę z cytryny, sok z cytryny oraz cukier puder, ucieramy krótko mikserem i dodajemy partiami śmietankę. Łączymy rózgą lub mikserem na najniższych obrotach.
Na spód czekoladowy wylewamy cienką warstwę serową, układamy jeżyny i uzupełniamy serem. Wstawiamy do lodówki do stężenia na min. 2 godziny.
Następnie zalewamy galaretką wiśniową przygotowaną z 400 ml wrzątku i całkowicie wystudzoną. Ciasto trzymamy w lodówce aż do czasu podania, najlepiej żeby zalane galaretką tężało przez noc.
Nutellę lekko podgrzewamy w kąpieli wodnej i łączymy z sucharkami. Wykładamy masą spód formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy, aż napęcznieje. Następnie rozpuszczamy ją w ¼ szklanki wrzątku.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, w trakcie dolewając po trochu żelatynę.
Serek przekładamy do dużej miski, dodajemy do niego skórkę z cytryny, sok z cytryny oraz cukier puder, ucieramy krótko mikserem i dodajemy partiami śmietankę. Łączymy rózgą lub mikserem na najniższych obrotach.
Na spód czekoladowy wylewamy cienką warstwę serową, układamy jeżyny i uzupełniamy serem. Wstawiamy do lodówki do stężenia na min. 2 godziny.
Następnie zalewamy galaretką wiśniową przygotowaną z 400 ml wrzątku i całkowicie wystudzoną. Ciasto trzymamy w lodówce aż do czasu podania, najlepiej żeby zalane galaretką tężało przez noc.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W