Torcik z chrupiącym, czekoladowym spodem, masą z ricotty i galaretką domową

Torcik z chrupiącym, czekoladowym spodem, masą z ricotty i galaretką domową
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Desery

Składniki:

  • Spód:
  • 400 g nutelli
  • 250 g sucharków
  • Masa serowa:
  • 500 g ricotty
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka jeżyn
  • skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Na wierzch:
  • Galaretka wiśniowa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Sucharki mielimy w malakserze na grubszy żwirek.
Nutellę lekko podgrzewamy w kąpieli wodnej i łączymy z sucharkami. Wykładamy masą spód formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy, aż napęcznieje. Następnie rozpuszczamy ją w ¼ szklanki wrzątku.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, w trakcie dolewając po trochu żelatynę.
Serek przekładamy do dużej miski, dodajemy do niego skórkę z cytryny, sok z cytryny oraz cukier puder, ucieramy krótko mikserem i dodajemy partiami śmietankę. Łączymy rózgą lub mikserem na najniższych obrotach.
Na spód czekoladowy wylewamy cienką warstwę serową, układamy jeżyny i uzupełniamy serem. Wstawiamy do lodówki do stężenia na min. 2 godziny.
Następnie zalewamy galaretką wiśniową przygotowaną z 400 ml wrzątku i całkowicie wystudzoną. Ciasto trzymamy w lodówce aż do czasu podania, najlepiej żeby zalane galaretką tężało przez noc.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA