Chili con carne
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- 2 cebule
- 3 świeże jalapeño lub inna świeża chili
- ok. 700 g mielonej wołowiny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka płatków chili
- 3 ząbki czosnku
- ok. 150-200 ml ciemnego piwa
- ok. 300-500 ml bulionu wołowego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka fasoli czerwonej
- olej
Do podania:
- nać pietruszki i kolendra
- ryż
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzewamy ok. 2-3 łyżki oleju w szerokim rondlu, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przesmażamy. Dodajemy cynamon, kumin, wędzoną paprykę, chili w płatkach i podsmażamy.
Następnie dodajemy mięso i smażmy na dość dużym ogniu cały czas mieszając, aż mięso zacznie rozpadać się na drobne kawałki.
Dodajemy czosnek, koncentrat pomidorowy i pokrojoną paprykę, krótko podsmażamy i wlewamy piwo, odparowujemy alkohol przez 5 minut, dodajemy oregano, pomidory z puszki, mieszamy i dolewamy bulion. Płynu nie powinno być go za dużo, potrawa powinna być gęsta.
Przykrywamy całość i gotujemy ok. 20-30 minut. Dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolę, doprawiamy do smaku solą i pierzem, a na koniec posypujemy poszatkowanymi ziołami. Serwujemy np. z ryżem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź