Waniliowy pudding z sosem truskawkowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Spalony? (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 0,5 litry mleka 2%
- 100 g miodu
- 1 laska wanilii
- 15 g żelatyny
- 7 dużych łyżek wody do namoczenia żelatyny
- 2 szt. miechunki (physalis) do dekoracji
- truskawki świeże do dekoracji
- świeża mięta do dekoracji
Składniki sosu:
- 200 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 100 ml wody
- 3 łyzki miodu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na bok do napęcznienia. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyciągnąć nasiona. Mleko przelać do garnka, dodać miodu i laskę wanilii wraz z nasionami, a następnie całość doprowadzić do wrzenia. Do gotującego mleka dodać namoczoną, rozdrobnioną żelatynę i podgrzewać do momentu jej rozpuszczenia, cały czas mieszając rózgą, a następnie odstawić na bok do lekkiego wystudzenia. Wyciągnąć laskę wanilii, która będzie nam potrzebna do dekoracji.
Schłodzoną masę przelać do miseczek i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Przygotowanie sosu:
Truskawki przełożyć do garnka, zalać wodą i dodać miodu, a następnie zagotować. Po zagotowaniu odstawić do ostudzenia. Całość dokładnie zmiksować w jednolitą masę i przecedzić przez drobne sito.
Tak przygotowany sos podawać z puddingiem waniliowym udekorowanym owocami, laską wanilii oraz listkami mięty.
Schłodzoną masę przelać do miseczek i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Przygotowanie sosu:
Truskawki przełożyć do garnka, zalać wodą i dodać miodu, a następnie zagotować. Po zagotowaniu odstawić do ostudzenia. Całość dokładnie zmiksować w jednolitą masę i przecedzić przez drobne sito.
Tak przygotowany sos podawać z puddingiem waniliowym udekorowanym owocami, laską wanilii oraz listkami mięty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W