Risotto z krewetkami, pomidorami i chili
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 6)
- Rodzaj dania:
- Risotto
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 200 g ryżu arborio lub carnaroli (1 szklanka suchego ryżu)
- 1 l bulionu
- 70 ml białego, wytrawnego wina
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- 1 marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- oliwa z oliwek
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 świeże chili
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- duża szczypta cukru
- sól
- pieprz
- 300 g krewetek (głowy i pancerze osobno)
- świeża trybulka do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Szalotki, czosnek, seler i marchew kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy na patelni i przesmażamy na niej głowy i pancerze krewetek. Ściągamy je, dolewamy znów trochę oliwy i przesmażamy cebulę, jak lekko się zeszkli dodajemy marchew i seler i podsmażamy, aż zmiękną, dodajemy czosnek i znów krótko przesmażamy.
Następnie wsypujemy ryż i na dość dużym gazie smażmy, aż się zeszkli. Dolewamy wino i odparowujemy je. Dolewamy chochla po chochli bulion, za każdym razem wlewamy kolejną, gdy poprzednia porcja zostanie całkowicie wchłonięta. Dość często mieszamy całość.
Na krótko przed końcem na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, cukier, pokrojone w plastry chili i krewetki, dorzucamy pomidorki przekrojone na pół. Krótko podsmażamy ok. 1-1,5 minuty i wraz z ostatnią porcją bulionu dodajemy do ryżu. Doprawiamy całość solą i odrobiną pieprzu, zmniejszamy gaz i intensywnie mieszamy, aż powstanie gęsty, gładki sos, a ryż się dogotuje. Serwujemy udekorowane listkami świeżej trybuli.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź